Google-autó: újabb lépés


John Krafcik

A Google már szervezetileg is készül az önjáró autók gyártására/kereskedelmére, ugyanis kinevezték az első CEO-t, azaz vezérigazgatót a projekt élére: a vasárnapi bejelentés szerint a hónap második felétől John Krafcik az új főnök. Ugyanakkor önálló céget egyelőre még nem alapítottak, a nemrég kialakított üzleti struktúrában (Alphabet) az autós projekt továbbra is az X Lab része marad – bár a vállalat szóvivője elmondta, hogy jó eséllyel hamarosan önálló üzletággá válik majd.

John Krafcik jól ismert név az autóiparban: 14 évet töltött a Ford termékfejlesztési osztályán, majd 2008-tól 2013-ig a Hyundai Motor America vezetője volt, jelenleg pedig a TrueCar nevű online autókereskedési vállalkozás elnöke. Chris Urmson, a Google autófejlesztési projektjének jelenlegi igazgatója is marad, ő lesz a technikai igazgató.

Bár a hasonló fejlesztési programokat futtató autógyártók aggódva figyelik a Google rohamlépekben alakuló technológiáját, a vállalat hivatalosan azt közölte, hogy nem kívánnak saját autót előállítani, hanem az új technológiával a zsebben partnerségre akarnak lépni a gyártókkal – ha ez valóban így történik majd, valószínűleg ennek menedzselése lesz Krafcik legfontosabb feladata.

Azóta történt

Előzmények