Chiptitkokat lopott a Google?

Egy AI-hoz köthető szabadalom miatt követelnek 1,67 milliárd dollárt a vállalattól.

Egy bostoni szövetségi bíró dönt majd abban az ügyben, amelyben egy számítógéptudós azzal vádolja a Google-t, hogy megsértette a szabadalmait, amelyek AI-technológiát biztosító processzorhoz kötődnek. Ezért 1,67 milliárd dollárt követel.

Állítólag a Google szakemberei többször találkoztak Joseph Batesszel, hogy egyeztessenek egy problémáról AI-fejlesztések kapcsán. Az ügyvédet szerint 2010 és 2014 között osztotta meg Bates az ötleteit, végül a Google a jogvédett megoldásait lemásolta, ahelyett, hogy licencelte volna a chipjeihez. A vád szerint a Google Tensor chipekbe építették a technológiát, amely számos termékben biztosít AI-funkciót.

Belsős e-maileket is előástak, amelyben a Google immáron vezető tudósa, Jeff Dean azt írja, hogy Bates ötletei jól jönnek a Google fejlesztéseihez.

A Google viszont azt mondja, hogy a chipet tervező dolgozók sosem találkoztak Batesszel, teljesen függetlenül zajlott a folyamat. Az ügyvéd szerint Bates egy csalódott feltaláló, akit elküldött már a Meta, a Microsoft, az Amazon és az OpenAI is, mert senkinek nem kellett a pontatlan eredményeket nyújtó megoldása. A Google chipjei pedig alapjaiban térnek el a most felvázolttól.

Azóta történt

Előzmények