A Google is metrósítja a Chrome-ot

A Mozilla a múlt héten hozzáfogott a Firefox Windows 8-hoz igazított verziójának fejlesztéséhez. A nyílt forrású böngésző programozói a piacon elsőként tették világossá, hogy igyekeznek támogatni a Microsoft új operációs rendszerének alapértelmezett, érintésbarát grafikus környezetét, de mint kiderült, nemcsak nekik jutott eszébe ez: a Google is dolgozik a Chrome Metro-barát kiadásán.

A vállalat ezt a Mashable érdeklődésére erősítette meg. Amint a szaklapnak elmondták: a Metro-kompatibilis verzió a Chrome asztali változatára épül majd, nem az androidosra. „A célunk az, hogy a felhasználóknak gyors, egyszerű és biztonságos élményt biztosítsunk minden platformon, beleértve a Windows 8 desktop- és Metro-verzióit is. Ezért is dolgozunk a Chrome Metro-kiadásának fejlesztésén, miközben a Windows 8-as asztali verzió funkcióit is bővítjük, többek között az érintésvezérlés jobb támogatásával” – magyarázta a cég szóvivője.

A Chrome Windows 8-as kiadása – akárcsak a Firefoxé – várhatóan Metro-stílusra felkészített asztali alkalmazás lesz. Ez az egyedi apptípus, melyet kifejezetten a böngészőknek talált ki a Microsoft, nemcsak a metrós programozási környezet Windows Runtime (WinRT) API-jához, hanem a Win32 API-khoz is hozzáfér, így mind az új felületen, mind az asztalon ugyanazt a motort használhatja a HTML5-renderelésre, futásidejű fordításra, több folyamat egyidejű kezelésére vagy például a letöltések háttérben történő levezénylésére.

Noha a motor ugyanaz, a Metro-verzió mégis jóval korlátozottabb lehetőséget kap, ahogy az a Windows 8 fogyasztói előzetesnek hívott bétájában található Internet Explorer 10 esetében is látható. Például harmadik fél által írt kiegészítők használatára nincs mód: jelenleg még azt sem tudni, hogy a Javát vagy a Flasht implementálhatják-e a böngészőfejlesztők. Nincs lehetőség arra sem, hogy a felhasználók több browser közül válasszanak a Metro-felületen, kizárólag a rendszer alapértelmezett böngészője lesz elérhető itt, miközben a desktopon természetesen bármely telepített program futtatható.

Noha a Chrome metrós változata ilyen módon az asztali verzió motorját használja majd, valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy az egyelőre béta-állapotú androidos kiadástól is sok mindent örököl.

Azóta történt

Előzmények