Gyakorlatilag kitiltották a Google egyes szolgáltatásait a dán iskolákból

A helyi hatóság szerint magas az adatvédelmi kockázat, ugyanakkor a Google szerint minden a legnagyobb rendben van.

A nagy valószínűséggel precedensként szolgáló döntést a dán adatvédelmi hatóság, a Datatilsynet hozta meg a múlt héten.

A határozathozatalra azok után került sor, hogy egy 2020-as súlyos adatvédelmi incidenst követően Helsingør önkormányzatának adatkezelési gyakorlatát vizsgálta meg a Datatilsynet: elvégeztek egy adatvédelmi auditot az egyébként a szinte az összes dán iskolában széles körben használt Chrombookok, illetve az ezekhez kapcsolódó Google-szolgáltatások esetében.

Az adatvédelmi ügynökség a vizsgálat során megállapította, hogy a Google felhőalapú Workspace-csomagja (korábbi nevén: G Suite for Education) – mely tartalmazza többek között a Gmailt, a Google Dokumentumokat, a Naptárt, a Google Drive-ot is – olyan általános szerződési feltételekkel (ÁSZF) rendelkezik, mely több ponton sérti az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) rendelkezéseit. A hatóság legfontosabb kifogása, hogy a Google akkor is továbbíthatja a dán iskolákban megszerzett adatokat az Egyesült Államokba, ha egyébként ezeket az előírásoknak megfelelően valamelyik európai uniós szerveren tárolják.

Az eredmények alapján a Datatilsynet elmarasztalta az önkormányzatot felelőtlen adatkezelés miatt, újabb kockázatelemzés elvégzését írták elő, és ezzel párhuzamosan mindaddig megtiltották a Google Workspace használatát, amíg a Google nem hozza összhangba a felhasználási feltételeket a GDPR előírásaival. A rendelkezés szerint Helsingør önkormányzatának augusztus harmadikáig törölnie kell az érintett felhasználói adatokat. A hatóság azt is közölte, hogy – mivel a szolgáltatás használata igen elterjedt a dániai közszférában – várakozásaik jés elvárásaik szerint a többi dán önkormányzat is hasonlóan fog eljárni.

A Google szóvivője hosszasan kommentálta a döntést, és elmondta, hogy a vállalat évek óta nagy erőfeszítéseket tesz, hogy megfeleljen az adatvédelmi elvárásoknak, gyakorlatukat független szakértők auditálják. Külön kiemelte, hogy a Workspace for Education szolgáltatásban keletkező tanulói adatokat a szerződéseknek megfelelően soha nem használják fel hirdetési vagy egyéb kereskedelmi célra.

A probléma gyökere régre nyúlik vissza: egy 2020-as, a Privacy Shieldet használhatatlan szerződésnek minősítő bírósági döntés következtében jelenleg gyakorlatilag nincs általános, az adatáramlásra vonatkozó EU-USA adatvédelmi szerződés – és főképp azért nincs, mert az eddig megkötött, majd felfüggesztett megállapodások mindegyike az amerikai vállalatoknak kedvezett, miközben az EU polgárai, országai igen gyenge jogérvényesítő és jogorvoslati eszközökkel rendelkeztek, rendelkeznek velük szemben.

Azóta történt

Előzmények