Új, nem a JavaScriptre épülő böngészőt adott ki a Google

A Chromium blogban a Google fejlesztői a múlt héten jelentették be, hogy már elérhető a böngésző egy új változatának tesztverziója, mely alkalmas egy saját fejlesztésű nyelven, a Dartban írott programok futtatására.

A Dart kialakítását azért határozták el, mivel elégedetlenek voltak a JavaScripttel, és egy olyan megoldást kerestek, ami annál jobb, illetve több lehetőséget biztosít a webes programozásban. Ez a vállalkozás igen nagy nehézségekbe ütközik, ugyanis a cégek többsége inkább a JavaScript javítását és továbbfejlesztését pártolja egy új nyelv helyett, ám a fejlesztők (Anton Muhin, Pavel Podivilov, Vijay Menon) úgy vélik, megvan az esélyük a sikerre.

dart

A blogban közlik, hogy a Dartot eleve úgy tervezték meg, hogy az képes legyen teljes körű együttműködésre a modern webbel, és a technológia fejlesztésével párhuzamosan dolgoznak a saját fordítóprogramon (Dart-to-JavaScript compiler), illetve a Dart fejlesztése során egyszerre célpont a saját Dart motor, illetve a JavaScript-alapú motorok.

A Chromium tesztváltozata egyelőre Mac OS X-re és Linuxra érhető el, de az ígéret szerint hamarosan érkezik a windowsos változat is.

Azóta történt

Előzmények