Kipróbáltuk: itt tart most a Chrome OS

Cr-48

Amikor két évvel ezelőtt a Google bemutatta a Chrome OS-t, merész, sőt vakmerő ötletnek tűnt egy olyan operációs rendszerrel piacra lépni, amelyik folyamatos internetkapcsolatra és gyakorlatilag kizárólag böngészőben működő webes alkalmazásokra épít. Ez a koncepció radikális szakítást jelent az alapvetően offline használatra tervezett, lokálisan telepített szoftvereket futtató rendszerek tervezési elveivel. Egy olyan paradigmaváltás, aminek a sikeréhez elengedhetetlen az internet-hozzáférés közel egyetemessé válása, az akár komplex feladatok elvégzésére is alkalmas webalkalmazások megjelenése és persze a számítógép-használók megszokott reflexeinek legalább részleges felülírása. Ezek egyike sem abszolválható egyik napról a másikra, nem véletlen, hogy a Google többszöri halasztás után, tavaly decemberben állt csak elő egy nyilvános tesztverzióval.

Az elmúlt két évben azonban sok bit lefolyt a neten. Egyrészt – bár nem világszerte, csak az Egyesült Államokban és néhány európai országban – a boltokba kerültek az első Chrome OS alapú notebookok, a Samsung és az Acer Chromebookjai; másrészt elkezdtek sokasodni a felhőalkalmazások, harmadrészt valamivel közelebb kerültünk a mindenhol elérhető internet víziójának megvalósulásához. És persze a Google fejlesztési filozófiájának megfelelően örök befejezetlen, folyamatosan hegesztett Chrome OS is változott azóta.

Azt, hogy most milyen is a „Chrome-élmény”, egy olvasónknak köszönhetően tudtuk kipróbálni. A Google magyarországi irodájától hónapokon át hiába kértünk tesztmasinát, Tamás viszont önként adta kölcsön Chrome OS alapú gépét, egy Egyesült Államokból rendelt Cr-48-at (melyet egyébként meg lehet venni a Hardveraprón). A króm egyik – meglehetősen instabil – izotópjáról elnevezett gép hardverét Pheke kolléga már bemutatta a PH!TV-n (lásd a videót), ezért mi főként az operációs rendszerre koncentrálunk most.

Kicsit más

A vasról: a 12,1 hüvelyk képátlójú, 1280 x 800 pixel felbontású kijelzőt, Atom processzort, 16 GB SSD-t és 2 GB RAM-ot tartalmazó gépet a tajvani Inventec – a világ negyedik legnagyobb szerződéses notebookgyártója – készítette. A Google-dolgozóknak és tesztelőknek szánt prototípusból mindössze 60 ezer példányt gyártottak.

A notesz billentyűzete tartogat meglepetéseket. Ez ugyan nem Chromebook-sajátosság, de a kipróbálásra kapott gép érthető módon amerikai kiosztással rendelkezik, aminek káros mellékhatása, hogy hosszú í betűt nem lehet kicsiholni belőle. Aztán nincs Del billentyű, de hál istennek az Alt + Backspace kombinációval előcsalogatható ez a funkció.

A Macet idézi, hogy nemcsak a Del, hanem a klasszikus funkcióbillentyűk is hiányoznak. Ezek helyén speciális gombokat találunk a legfelső sorban, sorrendben: Esc, előző lap, következő lap, az oldal újratöltése, teljes képernyő, screenshot, illetve a szokásos notebook-funkcióbillentyűk (fényerő, hangerő) után az egy szem LED-et rejtő kikapcsológomb. Ami feltűnő még, az az Enter egysoros, szokásosnál vékonyabb megvalósítása, a CapsLock helyén található „keresés” gomb – amelyik egyébként konfigurálható akár Caps Locknak is, de ki is kapcsolható – illetve az egy sorba lapított, függőleges irányt mutató nyílpár. Ezeket szokni kell.

Létezik egy halom billentyűkód a géphez, a Chromebook-tulajdonosoknak érdemes átfutni a listát, biztos találnak ezek között hasznosat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Magyarországra jön a YouTube

    A youtube.hu domén alatt lesz elérhető a videomegosztó magyar felhasználókra szabott tartalmakkal jelentkező kiadása, melynek reklámbevételeiből a közös jogkezelő is részesedik.

  • Google: a szabadalmi rendszer el van baltázva

    A vállalat jogásza szerint nem szabadna engedni nyilvánvaló ötletek levédését, és az egész iparágnak jobb lenne, ha a perek helyett a fejlesztésre tudna koncentrálni.