Razzia a Google szöuli irodájában

A hatóságok bejelentették, hogy tegnap a koreai kereskedelmi felügyelet razziát tartott a Google szöuli képviseletének irodájában. Az akció annak az eljárásnak a része, melynek keretében azzal vádolják az amerikai céget, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat Dél-Koreában a mobilos keresési piacon. Ez már nem az első rajtaütés volt, a rendőrség egyszer már megszállta a képviseletet májusban, akkor az volt a vád, hogy a Google AdMob hirdetési platformját a földrajzi helyzetet rögzítésével illegális adatgyűjtésre használják fel.

A konkrét vizsgálat, illetve razzia hátterében a keresetet benyújtó két helyi, mobilos keresőket üzemeltető cég áll, az NHN Corp. és a Daum Communications Corp., akik nehezményezik, hogy az androidos okostelefonokon a Google korlátozza a lehetőségeiket és hozzáférésüket. Valójában arról van szó, hogy ezeknek a hirdetési piacon érdekelt cégeknek az nem tetszik, hogy az egyébként meglehetősen szabadon felhasznált, a gyártók által testre szabott operációs rendszerbe nem tehetnek bele közvetlen, előre telepített alkalmazásokat, saját, speciális keresőket, amik azonnal hozzájuk vezetnék a felhasználókat. Hátrányosnak érzik a helyzetüket, mert az ilyen helyi szolgáltatásokat keresőknek először a Google szervereire, az ő keresőjükbe belépve kell továbbmenniük az eredményekért, és ezen az úton az amerikaiak már elhelyezik a náluk kifizetett reklámokat.

A Google részletesen még nem reagált a történtekre, de a szóvivőjük annyit elmondott, hogy kissé értetlenül állnak a történtek előtt, mivel az Android teljesen nyílt platform, és az, hogy milyen alkalmazások, akár keresők kerülnek az egyes készülékekre, az a gyártókon múlik, ők ebbe egyáltalán nem szólnak bele.

A mostani razzia – mely ilyenkor házkutatással, gépek és dokumentumok lefoglalásával jár – eredményéről eddig még természetesen semmit sem tudni, a feldolgozásig el nem jutó hatóságok további információt egyelőre nem adtak ki.

Azóta történt

Előzmények