A Google engedett az EU-nak: letiltható lesz a wifipontok monitorozása

A céget érintő egyik legnagyobb globális botrányt robbantotta ki tavaly Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos a Spiegel-ben, amikor kifejezte felháborodását amiatt, hogy tudomására jutott: a Google Street View számára fényképező autók e tevékenységük mellett gyűjtik az érzékelt routerek wifiadatait is. Ennek következtében eljárások indultak világszerte a cég ellen, melynek vezetői többször is igyekeztek hangsúlyozni – néha nem igazán meggyőzően –, hogy a helyfüggő szolgáltatás működtetéséhez szükséges wifiadatok anonim gyűjtésére írott szoftver hibás működése volt az oka, hogy más, érzékeny adatokat is sikerült összeszedniük. Sok eljárás már lezárult, több még folyik, de a legtöbb esetben a cég visszakozott, és szinte azonnal vállalták a jogtalanul beszerzett adatok törlését.

Így történt ez a héten is, amikor a holland adatvédelmi biztos követelését elfogadva beleegyeztek abba, hogy a holland adatvédelmi törvények előírásait megszegve megszerzett, körülbelül 3,6 millió darab SSID-t törölni fogják. Ugyanakkor e bejelentés napját választották ki arra, hogy a cég nevében Peter Fleischer, a Google adatvédelmi ügyekben illetékes jogtanácsosa a vállalt hivatalos blogjában közölje: engednek az európai adatvédelmi nyomásnak, és a jövőben biztosítani fogják, hogy a wifit alkalmazó felhasználók letilthassák a Google részéről érkező adatgyűjtési kéréseket, és ezt az opciót az egész világon be fogják vezetni.

Mint Fleischer korábban részletesen kifejtette, az autók kétfajta adatot regisztrálnak: a hozzáférési pontok MAC-címeit, illetve azt a GPS-koordinátát, ahonnan a hozzáférési pont észlelhető. Ha a felhasználó a Google helyfüggő szolgáltatását használja, akkor az illető eszköze elküld egy kérést az adott helyről észlelhető MAC-címek listájával a cég szerverére, melyen a regisztrált címek adatbázisa található, s az adatok összevetése alapján határozzák meg a felhasználó földrajzi helyzetét. Később ezt pontosította, és ezek szerint három típusú adatot gyűjtenek a Street View autói: fotókat, a helyi wifihálózat adatait, valamint lézeres módszerrel az épületek geometriai jellemzőit a 3D-s megjelenítés elkészítéséhez. Fleischer akkor elmondta, hogy minderre azért van szükség, hogy új szolgáltatásokat kínálhassanak, illetve javítsák a régiek minőségét. A jogtanácsos már akkor hangsúlyozta, hogy a MAC-címek (illetve a hálózat nevét megadó SSID-adatok) olyan információk, melyek alapján nem lehet egyéneket azonosítani, s a Google nem gyűjt semmiféle adatot az egyéni háztartásokról.

A technológia, illetve az alkalmazás elemeiről még nincs szó, Fleischer csak annyit írt, hogy dolgoznak a megoldáson, és a pontos részleteket még az év vége előtt közzéteszik.

Azóta történt

Előzmények