A Google beszállt a doménbizniszbe is

A Google már tavaly nyáron közölte, hogy saját doménregsztrációs szolgáltatással jelentkezik. A bevezetés első fázisaként tegnap indult el a regisztráció a még béta-verziójú Google Domains oldalán, de szokás szerint egyelőre még erős korlátokkal: csak az Egyesült Államokban, illetve meghívásos alapon.

Az oldalon – már amennyire ez az országkorlátozás miatt látható – egy viszonylag egyszerű és könnyen átlátható felületen lehet domént regisztrálni. A Google felajánlja a Blogger integrációját is a vállalati blogoldal szinkronizálásához – már ha ott van az adott blog. Emellett template-eket is kínálnak. A Google Domains lehetőséget ad címek vásárlására és eladására, illetve az egyes doménekhez 100 e-mail cím is rendelhető, valamint ingyenes a privát regisztráció lehetősége. A gyors betöltés érdekében lehetőség van a Google DNS-szolgáltatásának használatára is. A választható általános felső szintű domének (gTLD, pl.: .coffee, .academy stb.) kínálata folyamatosan bővül az ígéret szerint. Egyszerű eszköztárat alakítottak ki a domén konfigurálására, és lehetőség van 100 aldomén létrehozására is.

Az árak változóak, a .coffee például 30 dollárba kerül egy évre, míg a .company 20 dollárt kóstál – itt olvasható az árlista.

A nemzetközi hozzáférést tervezik, és ha valaki jelzi az igényét, akkor időben értesítést fog kapni arról, hogy mikor indul el számára is elérhetően a szolgáltatás.

Azóta történt

  • Google, FBI, Wikileaks

    A napokban nem kis felháborodást okozott, hogy a Google ígérete ellenére sem értesítette ügyfeleit, hogy adataikat kiadták az amerikai hatóságoknak.

Előzmények