Iparági csoport panaszolta be a Google-t az EU-nál

Már harmadik éve zajlik a Google ellen az Európai Unió trösztellenes vizsgálata, és a napokban újabb fejleményekről számolhattak be a lapok: egy 11 webes cégből álló alkalmi szövetség levelet intézett az unió versenyügyi illetékeseihez, melyben azt kérik, hogy lépjenek fel határozottan a Google üzleti gyakorlata ellen, mivel az ellehetetleníti a kisebb vállalkozásokat.

Az új panasz mögé felsorakozókat egy olyan brit, online áruházat üzemeltető vállalkozás, a Foundem szervezte meg, akik a kezdeményezői voltak a Google ellen indított eljárásnak (az aláírók között szerepel például egy másik brit vállalkozás, a Streetmap EU, a francia ár-összehasonlító oldalt üzemeltető Twenga, illetve három német vállalkozás: a Visual Meta, a Hot Maps Medien, valamint az Euro-Cities, de két amerikai cég is csatlakozott). A levélben a panaszosok arra kérik az EU versenyügyi biztosát, Joaquín Almuniát, hogy határozottan lépjen fel az amerikai céggel szemben, mivel az uniónak kötelessége megvédenie a nagy multinacionális vállalattal szemben a kontinens hasonló területeken tevékenykedő kisebb vállalkozásait. A levélírók úgy vélik, hogy a tapasztalatok szerint a Google keresője az általuk kínált, a helyiek számára releváns szolgáltatásokat hátra, az első találati oldaltól messze sorolja be, ugyanakkor a saját szolgáltatásokat előre veszi, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítik a más online vállalkozások működését.

A konkrét vizsgálat egyébként ugyanazt vette célba, amit az amerikai hasonló eljárás is: vajon a keresőpiacon gyakorlatilag egyeduralkodó (EU: 80 százalékos részesedés) vállalat a keresőtalálatokat manipulálja-e úgy, hogy azzal a saját érdekkörébe tartozó szolgáltatásokat sorolja előbbre, így megvalósítja-e a termékkapcsolás versenyjogilag tiltott cselekedetét. Mint az IT café beszámolt róla, az Egyesült Államokban már lezárult ez a vizsgálat, és a több évig tartó eljárás végén az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) arra jutott, hogy – bár kisebb kifogásolnivalókat találtak – a Google nem él vissza piaci erőfölényével. Amennyiben a bizonyos mértékig szigorúbb európai környezetben vétkesnek találnák az amerikai vállalatot, akkor a szankció – a legszigorúbb büntetési tételt véve – akár az éves árbevétel 10 százaléka is lehet.

A Google brüsszeli képviselője nem kívánta kommentálni a levelet, csak annyit mondott, hogy folytatják a már hosszú ideje tartó egyeztetéseket, tárgyalásokat az Európai Bizottsággal. A versenyügyi biztos szóvivője is kitért a konkrét válasz elől, ő azt nyilatkozta, hogy jelenleg még vizsgálják a Google legutóbbi megoldási javaslatait, és ha megfelelőnek, tárgyalási alapnak találják őket, akkor nem lesz miért megbüntetni a vállalatot.

Azóta történt

Előzmények