A Google beadta a derekát: az EU nem indít eljárást

A Google elleni vizsgálatban következetesen kemény Joaquín Almunia, az Európai Bizottság (EB) versenyügyi biztosa ma bejelentette, hogy a közelmúlt tárgyalásai és az amerikai cég harmadik, újabb engedményeket tartalmazó javaslatcsomagja feltehetően rendezi az EU és a vállalat közti viszályt, így a három éve tartó folyamat nem vezet formális trösztellenes eljáráshoz és egy esetleges nagy mértékű bírság kiszabásához.

Almunia hosszú beszédében ismertette az uniós hatóságok eredeti kifogásait – ezekről részletesen beszámolt annak idején az IT café is –, és elmondta, hogy a Google milyen javaslatokkal élt, illetve, hogy ezeket miért nem fogadták el, majd bemutatta, hogy mik azok a változtatások, melyek alkalmazása esetén a cég az európai versenytörvényeknek megfelelően tudja működtetni keresőszolgáltatását.

Az EU kifogásairól és megoldási lehetőségükről dióhéjban

A legfontosabb vád az volt, hogy a Google a találati oldalakon a szponzorált találatoknál elsőbbségben részesíti azokat, melyek megjelenítéséhez anyagi érdekei fűződnek – pl. saját szolgáltatások előre sorolása. Ezen a jövőben úgy javít a Google, hogy egyrészt a korábbiaknál hangsúlyosabban emelik ki, hogy fizetett hirdetési találatokról van szó, másrészt pedig minden három saját találat mellé kötelezően megjelenítenek három, a versenytársak hasonló szolgáltatásait tartalmazó hirdetést, melyet más keresőmotorok dobnak ki. Almunia ismertetőjéből kiderül, hogy pontos módszereket dolgoztak ki arra, hogy a riválisok hirdetései pl. a mobilos platformon vagy a helyi szolgáltatásokat reklámozó térképes alkalmazásokban is a megfelelő helyre kerülhessenek.

Google
Egy találati oldal most...

Egy másik kifogás az volt, hogy a Google eltéphetetlen szálakkal kötött magához hirdetőket, akiknek gyakorlatilag megtiltották, hogy más netes platformon hirdessenek. A Google beleegyezett abba, hogy ezt a gyakorlatot felszámolják. Ehhez kapcsolódott, hogy az AdWords platformot úgy alakították ki, hogy az itt megvalósított kampányok nem, vagy csak igen nagy nehézségekkel futtathatóak más hirdetési platformokon – a Google abba is belement, hogy ezen is változtatnak.

Google
...és az ígéretek szerint a jövőben

A negyedik vádat illetően – mely szerint a Google a tartalomtulajdonosok hozzájárulása nélkül használ fel anyagokat más honlapokról – szintén megegyezés született: a cég ígéretet tett arra, hogy ezzel is felhagynak.

Az elégedetten nyilatkozó biztos ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy mindez még csak elvi megállapodás, minden azon múlik, hogy a Google betartja-e ígéreteit: ennek ellenőrzésére az EU versenyügyi hatóságai kiemelt figyelmet fordítanak majd – tért vissza a fegyelmező hanghoz Almunia.

Azóta történt

  • Tovább terjeszkedne a Google Fiber

    A gigabites internet az év végére harminchét városban válna elérhetővé Amerika-szerte. Számos nagyváros, például New York, Boston, Washington sem fért fel azonban a listára.

  • Akár gigabüntetést is kaphat a Google Indiában

    Az amerikainál vagy az európainál némileg szigorúbb jogi környezetben a versenyhivatal állítólag már összegyűjtötte a bizonyítékokat.

  • Vajon hogy turkál a levelekben a Google?

    Minden gmailes tudja, hogy az ingyenességnek ára van: a Google egy automata rendszerrel elemzi a leveleket, majd ez alapján (is) megpróbál célzott reklámokat megjeleníteni. Az úgynevezett Content Onebox működését azonban a vállalat továbbra is igyekszik titokban tartani.

  • Edward Snowden még biztonságosabbá tette a Gmailt

    A vállalat a levelezőszolgáltatás összes szegmensében titkosította az adatáramlást.

Előzmények