Akár gigabüntetést is kaphat a Google Indiában

A vége felé közeledik egy indiai trösztellenes vizsgálat, melyet két éve indított a helyi versenyügyi hatóság a Google ellen, mivel azt feltételezték, hogy az amerikai cég visszaélt piaci erőfölényével az internetes keresés, illetve hirdetés területein. Amennyiben elmarasztaló határozat születik, akkor az indiai törvények szerint a büntetés mértéke elérheti a Google utolsó három üzleti évének átlagos árbevétele alapján kiszámított 10 százalékot: mivel ez az átlag a cég esetében közel 50 milliárd dollár, így akár 5 milliárd dollár megfizetésére is kötelezhetik őket.

A hatóság az eljárást 2012-ben egy fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó ügyvédi szervezet, a CUTS International, illetve egy indiai vállalkozás (matrimony.com) kérésére indította meg. A fő vádpont: a Google úgy készítette el a Chrome böngészőt, az Android, illetve a Chrome OS operációs rendszereket, hogy azok a cég szolgáltatásai, főként a Google keresője felé terelik a felhasználókat. Főképp ebből következik a következő vád, mely szerint a fenti technológiai előnyt kamatoztatták az online hirdetési piacon is, és az volt az előfeltevés, hogy a többi piaci szereplőt különféle trükkökkel hátrányos helyzetbe hozták.

A Google a vizsgálattal kapcsolatban a szokásos módon jár el: közölték, hogy nem érzik magukat vétkesnek, és teljes mértékben együttműködnek a versenyügyi hatósággal. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a vállalat az Egyesült Államokban már átesett egy ilyen vizsgálaton, és ott megfelelőnek találták a cég viselkedését és tevékenységét.

A Google kereskedelmi gyakorlatát egyébként az Európai Unió is vizsgálja: iparági szereplők kérésére több eljárás folyik ellenük.

Előzmények