Az FBI továbbra is adatkiadásra kényszerítheti a Google-t

Az Egyesült Államokban már jó ideje heves vitákat vált ki az úgynevezett „national security letter” (NSL) intézménye, különösen mióta a hivatalos szervek, főként a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) egyre gyakrabban használja ki a törvényi lehetőséget a globálisan tevékenykedő internetes cégekkel szemben is. A Google ki akarja vonni magát a hatálya alól, de egy múlt heti döntés szerint egyelőre eredménytelenül.

Az NSL egy speciális intézmény, melyet a 2001-es terrortámadásra adott reakcióként meghozott nemzetbiztonsági törvény, a Patriot Act vezetett be. A lényege az, hogy a nyomozó szervek, leginkább a nemzetbiztonsági hivatalok és az FBI adott esetben, ha úgy ítélik meg, hogy a nemzet biztonságát fenyegető tevékenységek után nyomoznak, akkor a szokásos eljárásrend alól felmentést kapnak, vagyis úgy követelhetnek információkat magánszemélyektől, cégektől, hogy nem szükséges ehhez bírósági végzést szerezniük.

Az NSL-t a hatóságok a létrejötte óta alaposan ki is használják, így számtalan esetben kértek és kaptak meg személyes adatokat – hogy csak az IT területén maradjunk – szolgáltatóktól, távközlési cégektől, internetes áruházaktól stb.

Habár az NSL-t folyamatos támadások érik, komolyabb, legalább részleges eredményt hozó fellépés csak egyszer történt ellene – ekkor szigorították valamelyest az alkalmazhatóságra vonatkozó előírásokat –, épp ezért keltett nagy visszhangot, hogy a Google a közelmúltban úgy döntött, hogy a jövőben nem kívánnak ily módon adatokat kiadni, és azzal az indokkal, hogy az NSL alkotmányellenes, több eljárást is kezdeményeztek, melyben ennek kimondását kérték.

A sokszálú történet meglehetősen bonyolult, de összegezve annyit el lehet mondani, hogy a Google nem áll jól: legutóbb épp a múlt héten utasította el kérésüket egy bíró. A Google 19 NSL-ről állította, hogy az FBI alkotmányellenesen kér tőlük adatokat, de Susan Illston bírónő kimondta, hogy 17 esetben a törvényeknek megfelelően járt el a nyomozóiroda, két esetben pedig elégtelenek az eddig rendelkezésre álló információk az állásfoglaláshoz, ezért kiegészítést kért hozzájuk, ugyanakkor kijelentette azt is, hogy az NSL intézményének általános alkotmányellenességét egy másik eljárás keretében kell tárgyalni.

Azóta történt

Előzmények