(Frissítve) Razzia a Google párizsi irodájában!

A rajtaütés ma hajnalban kezdődött.

Helyi lapok értesülése szerint ma hajnali ötkor a francia rendőrség és az adóhivatal munkatársai (mintegy százan) egy adócsalás gyanúja miatt folytatott nyomozás részeként rajtaütöttek a Google párizsi irodáján. Egy nevét nem vállaló forrás szerint különös gondossággal jártak el, hogy az akció terve titokban maradjon.

Egy lap megemlíti, hogy korábban egy meg nem erősített információ szerint a francia hatóságok 1,6 milliárd eurót követeltek a Google-tól, mely egyébként európai leányvállalatai után a kedvező feltételeket nyújtó Írországban adózik.

A francia hatóságok a Reuters hírügynökségnek megerősítették a híradás információit.

Eddig mindössze ennyit lehet tudni. Ahogy érkeznek az információk, frissítjük hírünket.

Frissítés: a legújabb információk szerint a nagyszabású akció célja, hogy a hatóság megállapítsa: a Google Írországban bejegyzett európai nagy leányvállalata vajon folytat-e folyamatos tevékenységet Franciaországban.

Ehhez érdemes tudni, hogy bár a Google sok európai fővárosban tart fenn fiókirodákat, ám ezek igen korlátozott tevékenységi körrel rendelkeznek, főképp marketinggel foglalkoznak, illetve egyéb back office szolgáltatásokat látnak el – a nagy üzleteket, pl. a reklámbevételeket a dublini központ kezeli.

A Google délután egy rövid közleményben reagált a razziára: „Mi a francia törvényeknek megfelelően működünk, teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal, ha kérdéseket tesznek fel.”

Az is kiderült azóta, hogy az irodát megszálló száz nyomozó és az öt bíró mellett a csapatban 25 informatikus szakértő is található.

A pénzügyi visszaélések után nyomozó francia főügyész is kiadott egy nyilatkozatot, melyben közölte: a vizsgálat célja, hogy a GOOGLE IRELAND LTD franciaországi jelenlétét és tevékénységét tisztázzák, ugyanis erős a gyanújuk, hogy adóelkerülésről van szó. Az is kiderült, hogy a razzia annak a vizsgálatnak része, melyet a francia adóhivatal panaszára tavaly júniusban indítottak a Google ellen.

A franciák kérlelhetetlennek látszanak az ügyben, Michel Sapin pénzügyminiszter az év elején közölte, hogy meg fogják adóztatni az olyan internetes multinacionális cégeket, mint a Google, és eszük ágában sincs olyan egyezményt kötni, amilyet a britek, amikor azok nemrég kiegyeztek az amerikai vállalattal egy egyösszegű utólagos adófizetésben – nemrég hasonló, 300 millió euró elmaradt adóról felszólítást kapott az adóhivataltól a McDonald’s franciaországi leányvállalata is, akik szintén európai offshore-paradicsomokban adóznak.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google nem hagyja magát

    A vállalat azzal érvel, hogy egy adott ország törvényeit nem lehet egy másikban alkalmazni.

  • Tényleg megbüntetik a Google-t?

    Ha igazak a pletykák, az Európai Unió hatóságai elszánták magukat, és eddig soha nem látott összegre bírságolnák az amerikai vállalatot.