Meglepetés: új, de nem Linux-alapú operációs rendszert fejleszt a Google

A sokféle képességgel rendelkező, főleg a beágyazott rendszerekre szánt alapra építkeznek.

A Linuxot kiemelten támogató Google eddig minden operációs rendszerét erre az alapra, a Linux kernelére fejlesztette, ám egy friss híradás szerint most egy olyan új OS készül, mely szakít ezzel a gyakorlattal.

A tudósítások szerint az ok az lehet, hogy vannak esetek, amikor a Linux nem ideális választás, például a beágyazott rendszereknél, amikor a Linux kernele nem igazán alkalmas a kis igényű feladatok kiszolgálására, illetve egyéb problémák is felmerülhetnek a speciális felhasználásnál, emiatt dönthettek úgy, hogy erre egy saját rendszert alakítanak ki.

Mindezt a Google hivatalosan nem jelentette be, ám a GitHubon megjelent tájékoztatás szerint: „Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)”.

Mindez az úgynevezett Magenta kernelen alapul, mely a LittleKernel projekt része: arra tervezték, hogy versenytársa legyen a kereskedelmi beágyazott operációs rendszereknek. A leírás szerint a Google valószínűleg a Fluttert használja majd a felhasználó felülethez, valamint a Dartot elsődleges programozási nyelvként, illetve az Eschert a rendereléshez. Ez a rendszer támogatja mind a 32, mind a 64 bites ARM CPU-kat, ezen felül a 64 bites PC-ket.

Ám a projekt még kezdeti fázisban van, értékelhető részletek róla a közeljövőben várhatóak.

Előzmények