Büntetést kapott a Google Oroszországban

A bírság mértéke viszonylag alacsony a lehetőségekhez képest, de szinte biztos, hogy nincs még vége a történetnek.

Az illetékes orosz hatóság tegnap közleményben jelentette be, hogy a versenyszabályok megsértéséért 438 millió rubel, azaz körülbelül 6,8 millió dollárnyi közigazgatását bírságot szabtak ki a Google Oroszországban tevékenykedő leányvállalatára.

A tavaly kezdődött eseménysorozatot az IT café is követte: 2015 szeptemberében írtunk arról, hogy a Google legnagyobb oroszországi versenytársa, a Yandex februárban nyújtott be panaszt a versenyfelügyelethez (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России), melyben azt kifogásolták, hogy az országban forgalomba hozott androidos készülékeken a Google keresője már előre fel van telepítve, gyakorlatilag ez az alapértelmezett. A hatóság a hónap közepén hirdette ki döntését az ügyben, és a FASZ egyik vezetője, Alekszej Docenko közölte, hogy a Google megsértette az orosz versenyszabályokat azzal, hogy az androidos készülékekre a vállalat szolgáltatásai előtelepítettként felkerülnek.

Nem sokkal később kiadták a hivatalos határozatot is. és ebben az áll, hogy a Google-nak november 18-ig fel kell számolnia azt a gyakorlatot, mely szerint az androidos készülékekre előtelepítik a vállalat szolgáltatásait nyújtó alkalmazásokat – amennyiben nem tesznek eleget a rendelkezésnek, súlyos büntetésre számíthatnak, ennek összege akár a 2014-es árbevételük 15 százaléka is lehet, vagyis közel tízmilliárd dollár.

A Google ezek után is tagadta a vádakat, elismételték korábbi érveiket, melyek szerint ők egyetlen gyártót sem köteleznek alkalmazásaik előtelepítésére, nem szegik meg a versenyszabályokat. Épp ezért nem engedelmeskednek a határozatnak, ugyanis alaptalannak ítélik a vádakat, és bíróságon fogják megtámadni – ez meg is történt.

A tegnap kihirdetett határozatra reagálva a Google közölte, hogy megkapták a bírságról szóló hivatalos értesítést, de a következő lépésekről csak a szöveg elemzése után döntenek.

Hasonló okokból egyébként egyre több országban indul eljárás a vállalat ellen, legutóbb, a napokban a dél-koreai versenyfelügyelet jelentett be ilyen intézkedést.

Azóta történt

Előzmények