Csütörtökön indul útjára a „Google-műhold”

A Google és a GeoEye bejelentette, hogy megállapodásuk értelmében a GeoEye által szeptember negyedikén felbocsátott műhold képeit kizárólag a Google használja fel internetes térképes szolgáltatásaiban, a Google Mapsben és a Google Earthben. A kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról induló műholdat egy Delta II hordozórakétára szerelik fel, melynek oldalán egy hatalmas Google-logó is található.

A több mint 500 millió dollárba kerülő GeoEye-1 680 kilométeres magasságban kering majd a Föld körül, s képes lesz 41 centiméteres felbontású fekete-fehér képeket is készíteni, ám az Egyesült Államok kormányával kötött szerződés értelmében a Google csak 50 centiméteres felbontásúakat tehet közzé (ennek katonai okai vannak, a legtöbb, kereskedelmi céllal készített műholdkép 60 centiméteres felbontású). A végleges képeket a nagy felbontású fekete-fehér felvételek és az 1,65 méteres felbontású színes fotók kombinációjával állítják majd elő. Az összehasonlításhoz érdemes megnézni a GeoEye honlapján található képgalériát.

A képalkotó rendszert az ITT, a műhold többi részét a General Dynamics építette. A GeoEye egyébként szerződést kötött az ITT-vel a következő műhold  felszerelésének megtervezésére is, melyet 2011-ben vagy 2012-ben bocsátanak majd fel, s amely a tervek szerint már 25 centiméteres felbontású képeket is képes lesz készíteni.

A Google az alkalmazásokban felhasznált műholdképeket jelenleg több forrásból szerzi be, ezek közül az egyik a szintén a GeoEye által felbocsátott IKONOS, de e cég riválisától, a Digital Globe-tól is vásárolnak felvételeket.

A vállalat szóvivője szerint az első nagy felbontású képeket 45–60 nap múlva kapják meg az új műholdról. A fellövést az ígéretek szerint élő adásban lehet majd követni a GeoEye honlapján.

Azóta történt

Előzmények