Monopolgyanúval indított vizsgálatot az EU a Google ellen

Az Európai Bizottság (EB) ma bejelentette, hogy konkurens cégek kezdeményezésére trösztellenes vizsgálatot indítanak a Google hirdetési gyakorlata és a találatok rangsorolása miatt. A panaszosok (az úgynevezett vertikális keresőszolgáltatók) kifogása szerint az amerikai keresőcég visszaél piaci erőfölényével. Emiatt az unió február óta vizsgálódik, de a hivatalos eljárás csak most indult el. Az EB ugyanakkor kijelentette, hogy jelen pillanatban nem elmarasztalásról, hanem tényfeltárásról van szó.

A szerintük káros kereskedelmi gyakorlat miatt például a Foundem ár-összehasonlító szolgáltatás, illetve a törvénykeresőt működtető ejustice.fr emelt kifogást, és ehhez csatlakozott a Microsoft Bingjéhez tartozó Ciao is. Panaszukban elmondják, hogy szerintük a keresőjében a cég szándékosan hátrasorolja őket, ezzel hátrányos helyzetbe hozza szolgáltatásaikat (vagyis saját üzleti érdekeik miatt törvénytelenül manipulálják a találatokat). Az EB azt is meg fogja nézni, hogy a Google milyen feltételekkel köt hirdetési szerződéseket, valóban léteznek-e olyan exkluzív kikötések, melyek másokat, konkurenseket a versenyszabadságot megsértően korlátoznak, hátrányos helyzetbe hoznak.

A Google – ahogy eddig is, más, hasonló vizsgálatok esetében – tagadja a vádakat, közleményük szerint: „A Google indulása óta azon fáradozunk, hogy felhasználóink és az iparág szempontjából egyaránt helyesen járjunk el. A hirdetéseket minden esetben egyértelműen megjelöljük, megkönnyítjük a felhasználók számára, hogy adataikat magukkal vigyék, amikor szolgáltatást váltanak, és nagy összegeket fektetünk a nyílt forráskódú projektekbe. Ennek ellenére mindig van fejleszteni való, és együtt fogunk működni a Bizottsággal, hogy minden felmerülő aggályt eloszlassunk.”

Az EU már több alkalommal szabott ki multinacionális IT-cégekre súlyos bírságokat trösztellenes ügyekben; a jogosultságuk szerint bizonyított törvénytelenség esetén az éves forgalom 10 százalékának megfelelő bírságot is megállapíthatnak.

Azóta történt

Előzmények