Ostoba ötlet az európai GPS az egyik érdekelt szerint


Berry Smutny

„Úgy gondolom, hogy a Galileo egy ostoba ötlet, mely leginkább francia [katonai] érdekeket szolgál…” – e szavak miatt veszítette el állását a brémai székhelyű OHB-System vezetője, Berry Smutny, és a történtek egyúttal újra felkorbácsolták az indulatokat a tervezett európai műholdas helyzetmeghatározó rendszer megítélése kapcsán.

A botrány közvetve a Wikileakshez köthető, ugyanis Smutny véleményét egy olyan távirat tartalmazza, amelyben a berlini amerikai nagykövet egy 2009 októberében megtartott találkozóról számol be feletteseinek, s melyet a norvég Aftenposten ismertetett a múlt héten. Az eset különösen azért kínos, mivel az OHB-System beszállítója a Galileo-projektnek, tagja annak a konzorciumnak mely komoly versenytársakat megelőzve 566 millió eurós megrendelést kapott 2010 januárjában az első 14 műhold megépítésére.

S habár a vezérigazgató tagadja a dokumentumban olvashatókat – ahol az is szerepel, hogy szerinte az adófizetők pénzének az elpocsékolása a saját rendszer kiépítése, mivel az amerikai GPS minden igényt képes kiszolgálni, valamint azt is kifejtette állítólag, hogy az eleve kudarcra ítélt terv megmentése már csak drasztikus lépésekkel lehetséges –, az igazgatótanács úgy döntött, hogy meg sem várva szerződésének februári lejártát azonnali hatállyal eltávolítják pozíciójából. A felmondásra éppen azon a napon került sor, amikor az Európai Bizottság újabb 1,9 milliárd eurót kért a már eddig is hatalmas pénzeket felemésztő projekt folytatásához.

Galileo

Az amerikai GPS kiépítésének költségeit mai áron számítva körülbelül hétmilliárd euróra becsülik, míg Smutny idézett véleménye szerint a most – már hatéves csúszást felhalmozó – 2014-re tervezett, akkor 18 műholdból álló, jelenleg 3,4 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező Galileo végül közel tízmilliárdba fog kerülni. A Wall Street Journal idéz olyan, nem hivatalos forrásokat is, akik szerint akár 22 milliárdra is rúghat majd az összköltség.


Antonio Tajani

Az Európai Unió hivatalosan is reagált a történtekre, Antonio Tajani ipari biztos az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ha az Unió nem akar lemaradni a szintén saját rendszert építő Oroszország és Kína mögött, akkor mindenképpen létre kell hozni a Galileót, és az első két műholdat a tervek szerint 2011 harmadik negyedévében fel fogják bocsátani. A bizottság által kért 1,9 milliárd euró ahhoz szükséges, hogy 2020-ig a teljes rendszerhez elengedhetetlen maradék 12 műhold is pályára álljon. A Bizottság úgy becsüli, a Galileo éves működtetési költsége (az EGNOS kiegészítő rendszerével együtt) 800 millió euró lesz. A saját rendszer megépítését indokolja az is, hogy felszámolják az USA-tól való függést, és a 2020-ra a jelenlegi 130 milliárdról várhatóan 240 milliárd eurósra növekvő piacon Európa is labdába rúghasson.

Tajani Smutnyval kapcsolatban elmondta, hogy személyes találkozójukon győződött meg róla, hogy a szakember elkötelezett a projekt mellett, a táviratban hamis adatok találhatóak: „A Wikileaks nem az evangélium” – jelentette ki, és megerősítette: „a Galileo projekt folytatódik, a Bizottság határozott róla”.

Azóta történt

Előzmények