Nagyhalat fogott ki magának a Google


Bradley Horowitz, a Google termékmenedzselési vezetője pénteki bejegyzésében megerősítette a korábbi híreszteléseket, és bejelentette, hogy vállalata felvásárolta a tavaly alapított, mobilos alkalmazásokkal foglalkozó induló vállalkozást, a Milket, így a céghez kerül a Milk egyik vezetője, a szilícium-völgyi legendának számító Kevin Rose, a Digg hírgyűjtő és tartalommegosztó alapítója is. Rose cégére (és az ott található kiváló szakemberekre) egyébként a Facebook is szemet vetett, és belső források szerint egy hónapig tartott a tárgyalássorozat, melyben a két nagy egymásra ígérgetve igyekezett győztesként kijönni a konkurenciaharcból.

Habár sem a Google, sem Rose nem kívánt nyilatkozni az árról, a TechCrunch úgy tudja, 15 millió dollárt fizettek a Milkért.

A Google lényegében a szellemi tőkét képviselő munkatársakat vette meg, a Milket már be is zárták. Érdekesség – szintén belső forrásból lehet tudni –, hogy míg más esetekben egy induló vállalkozás esetében az akvizíció által leginkább megszerzendőnek a szoftvermérnököket tartják, addig jelen esetben épp ezeket a szakembereket nem veszi át a Google, ugyanis a felvásárlás célja az volt, hogy hozzájuk kerüljenek egyrészt a Milk termékei, illetve az kreatív ötletgazdák, ugyanis a közösségi szolgáltatás, a Google+ fejlesztésénél kívánják őket foglalkoztatni.

Kevin Rose egyike a korábbi idők „internetes fenegyerekeinek”, igen nagy a reputációja az USA-ban, a Diggre mintaként tekintenek sokan a szakmában: 2006-ban a Business Week címlapján a Rose vállalkozásáról szóló cikknek a következő címet adták: „Hogyan csinált ez a kölyök 18 hónap alatt 60 millió dollárt”. Habár azóta nem sikerült hasonló nagyot dobnia és Digg megbecsültsége is hétköznapivá fakult, hírnevét még Mark Zuckerberg sem tudta igazából elhomályosítani, máig kiemelt figyelem irányul rá.

Azóta történt

Előzmények