Balfas az argletoni Fekete Pákó utcában

Nem először fordul elő, hogy a Google Maps térképein olyan hely jelenik meg, mely a valóságban nem létezik: a legutóbbi nagy port felvert eset egy Lanceshire-ben, Aughtontól egy kőhajításnyira lévő Argleton nevű angliai városról szól, mely csak virtuálisan, a térképszolgáltatásban található meg.

A hack megvalósítása egyébként nem nélkülözi a szellemességet, mivel még kapcsolódó fotókat is nézegethetünk, ám hamar kiderül, hogy ezek nem Argletonban készültek, hanem a feltételezett város helyéhez közel, s az internetes keresések is hoznak eredményt, melyek cégeket, szolgáltatásokat ajánlanak Argletonban, ám ez csak azt jelenti, hogy az irányítószám alapján a feltételezett helyhez közeli címeket kapunk.

Argleton

A fantomvárosra a Telegraph.co.uk tudósítása alapján (az eredeti felfedező állítólag egy közeli egyetem webszolgáltatásainak vezetője volt, de egy év eleji blogban is megemlítették már) a Google, illetve térképészeti adatokat szállító alvállalkozója (a holland TeleAtlas) is felfigyelt, ám egyelőre nem tudják megmondani, hogy került be egy nem létező hely az adatbázisba, vizsgálják az ügyet. A Google szóvivője annyit azért elmondott, hogy végtelenül elenyésző az ilyen hibák száma adatbázisukban, s a felhasználói visszajelzések alapján ezeket is folyamatosan korrigálják. Ha végeztek a vizsgálattal, törlik a hibás bejegyzést.

Az egyik feltételezés szerint egy, a térképészek által használt módszerről van szó, amikor a készítők hamis adatokat helyeznek el munkájukban, hogy ha esetleg valaki jogtalanul használná fel a térképet, könnyebb legyen bizonyítani a szerzői jog megsértését – igaz, ezt a módszert egy korábbi tudósítás nyomán akár városi legendának is tarthatjuk. Az természetesen előfordulhatott, hogy az adatszolgáltató csapatában volt valaki vicces kedvében, s az ő számlájára írható a hamis adat. (Ilyesmi gyakran előfordul, például a magyar Világirodalmi Lexikon szerkesztői  állítólag annak idején létrehoztak egy nem létező személyiséget: Balfas, [ejtsd: bálfász], Mohamad, 1921. dec. 25 –: indonéz író költő, kritikus stb. –, s a nem létező íróról szóló szócikk, szerencsére magyarázattal, a Wikipedián is szerepel – bár ahogy itt is olvashatjuk, lehet, hogy nem Balfas a városi legenda, hanem az, hogy városi legenda lenne, brrr...).

Hasonló eset már Budapest térképével is előfordult, amikor tavaly a Fekete Pákó utca feltűnése keltett némi érdeklődést.

Azóta történt

  • Nem jött be az MSI áprilisi tréfája

    Az egy héttel 1-je előtt kiküldött levél – mely szerint az alaplapokon kémchip ellenőrzi, hogy elolvassák-e a „kib****** kézikönyvet” – kiakasztotta a felhasználókat.

Előzmények