Újdonságok az asztali Google Mapsben

A Google egyik legnépszerűbb szolgáltatása, a Maps fél éve esett át egy komolyabb ráncfelvarráson. Az új térképet az első hetekben csak meghívóval lehetett kipróbálni, de később már bárki átválthatott az új verzióra, ami ugyan régebbi vagy kisebb teljesítményű gépeken lassabb lehet, mint a régi változat, de alapvetően nincs gond a sebességével, és a korábbinál sokkal letisztultabb és átláthatóbb kezelőfelülettel rendelkezik. Nem sokkal később derült ki, hogy a Facebook helyett a Google szerezte meg a közösségi navigáció sztárját, a Waze-t, az akvizíció gyümölcsét pedig az androidos és iOS-es felhasználók élvezhették először, ugyanis a mobilos alkalmazásokba került bele először a Waze közössége által jelzett balesetek, útlezárások, dugók megjelenítése.

A Google tegnap frissítette az új felületű Mapset, és az újdonságok között végre a hagyományos webes térképet használók is megkapták a Waze-alapú jelzéseket. A forgalmi előrejelzés ezentúl a tervezett útvonal kék vonala mellett jelenik meg, a színek maradtak (tehát a zöld gyors, míg a piros lassú haladást ígér az adott útszakaszon), de már a Waze-ből származó jelzések is megjelennek, ezzel tovább könnyítve a felhasználók dolgát. A bejelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy a funkció Magyarországon is él-e, a Google sajtóirodája pedig nem tudott további információt adni, és véletlenszerű útvonaltervezgetéssel nem sikerült balesetbe botlani, így arra kérnénk az olvasókat, hogy ha valaki meg tudja erősíteni, hogy működik a Waze nálunk is, jelezze felénk egy privát üzenetben vagy a cikkhez tartozó fórumtémában. Még egy hasznos újdonság akad, egy megtervezett útvonalon ezentúl látjuk a “döntési pontokat” (elágazások, kereszteződések) kis fehér pontok formájában, amikre rákattintva gyorsan beugorhatunk Stree View nézetbe, hogy könnyebben képet kapjunk a helyszínről.

Pegman, döntési pontok, javított forgalmi előrejelzés
Pegman, döntési pontok, javított forgalmi előrejelzés [+]

Visszakerült Pegman, azaz a kis sárga emberke is, mostantól a jobb alsó sarokban találjuk meg, és ha rákattintunk, kékkel kiemelve megjelennek azok az útvonalak, ahol elérhető a Street View nézet. Ha bekapcsolt Pegman mellett nagyítunk a térképen, láthatunk kék és narancssárga körrel jelölt helyeket – előbbi a felhasználók által feltöltött képeket jelöli, utóbbi segítségével pedig egyes épületetek (szállodák, kávézók, szórakozóhelyek stb.) belső terébe nyerhetünk bepillantást. Street View nézetben mostantól úgy is navigálhatunk, hogy a bal alsó sarokban található kis térképrészleten kattintunk a kékkel megjelölt útvonalakon, Pegman pedig “odaugrik”, így egy kicsit könnyebb nagyobb területet bejárni.

A WebGL-t támogató böngészőkön – és azokban a városokban, vagy területeken, ahol a 3D-s térkép már elérhető – egy kattintással kérhetünk virtuális túrát, madártávlatból. Így fest például a Matterhorn a Google Maps alatt.

Virtuális túrák - már ahol elérhető
Virtuális túrák - már ahol elérhető

Azóta történt

Előzmények