BKV-s útvonaltervet is készít a Google

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője
Heal Edina

A Google a világ számos országában már több mint 400 városban vezette már be Térképén (Maps) a tömegközlekedési útvonaltervezést, a sorhoz most Budapest is csatlakozott. A Fővárosi Közgyűlés által tavaly októberben létrehozott Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megosztotta a keresőcéggel járatainak menetrendjét, így azok mostantól közvetlenül a Google Térképen is hozzáférhetőek.

„A tömegközlekedés réteg minél szélesebb körű bevezetésével az a célunk, hogy minden egyes alkalommal alternatívát ajánljunk, amikor valaki autóval tervezi útját a városban. Reményeink szerint a menetrendek és megállók megjelenítésével, vagy azáltal, hogy a felhasználó összeveti a tömegközlekedésre vonatkozó és az autós közlekedés rétegeket – ez utóbbin valós idejű adatokat láthat a forgalmi helyzetről –, hosszú távon csökken a csak autóval közlekedők aránya” – mondta a bejelentés kapcsán Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója hozzátette: már folynak a tárgyalások arról, hogy a jövőben a FUTÁR-projekt keretében megvalósuló műholdas helymeghatározási rendszerből kinyert valós idejű adatok is megjelenjenek a Google Térképen.

A szolgáltatás használatához a Google Térképen az útvonaltervezés funkciót kell választani – ami közvetlenül a terkep.google.hu/transit linkről is elérhető –, majd meg kell adni az indulási helyet és az úti célt, szükség esetén be kell állítani a tervezett indulási időt, majd az eddigi autós és gyalogos ábra mellett látható, tömegközlekedést szimbolizáló ikonra kell kattintani.

A Google Térképbe integrált tömegközlekedési információk hasznosak lehetnek a városba látogató turistáknak is, akik vélhetően nem ismerik a helyi honlapokat és közlekedési viszonyokat, ismerik viszont a Google szolgáltatását, amely egyébként mobiltelefonokról is használható.

Azóta történt

Előzmények