Újra fotózhat a Google Magyarországon

2009 májusában az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított a Google-nek a Street View szolgáltatáshoz kapcsolódó adatkezelésével kapcsolatban annak tisztázása érdekében, hogy mi a felvételkészítés jogalapja, és az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való, tiltakozási jogukat a fényképezés során. Ezt követően az amerikai vállalat felfüggesztette a fényképezést Magyarországon, és együttműködést kezdeményezett az adatvédelmi biztos irodájával. A párbeszéd, a részletes szakmai egyeztetések eredményeképpen olyan megoldás született, amely biztosítja, hogy a Google az európai adatvédelmi jog figyelembevételével nyújtsa szolgáltatásait hazánkban – közölte ma Jóri András.

Bár a Google a fényképezés során nem akar személyes adatokat rögzíteni, mégis az adatvédelmi törvény által védett, személyes adatoknak minősülő információkat is rögzít. A nagy felbontású felvételeken az egyes személyek felismerhetők, a járművek rendszáma jól látszik, a képek megörökítik az egyes személyek magatartására, hollétére vonatkozó adatokat. Az adatkezelés céljaként a cég a térképszolgáltatásokhoz felhasználandó alapadatbázis kialakítását, további termékek fejlesztését, illetve a Google Street View nyújtását jelölte meg. Ezek a célok legitimnek tekinthetők, és a magyar adatvédelmi jogi szabályokkal a megfelelő garanciák nyújtása mellett összeegyeztethetők – foglalt állást a biztos.

Garanciális jelentőségű, hogy a projekt megvalósítása során készült, adott körülmények között személyes adatoknak minősülő információkat tartalmazó felvételek a projekt egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra. Jóri András állásfoglalása szerint az eredeti (nyers) adatokon szereplő képmásokat, rendszámokat el kell homályosítani, és a nyers adatokat a lehető legkorábban meg kell semmisíteni. További feltétel, hogy a lakosságot előzetesen – legalább egy héttel a felvételek elkészítése előtt – tájékoztatni kell a fényképezésről. Az ingatlantulajdonosoknak, -használóknak pedig könnyen elérhető módon meg kell adni azt a lehetőséget, hogy tiltakozzanak ingatlanjuknak a nyilvánosságra kerülő fotókon való megjelenése ellen. A tiltakozás lehetőségét az adatok nyilvánosságra hozatala előtt is és azt követően is folyamatosan, magyar nyelven, könnyen hozzáférhető módon biztosítani kell.

További feltétel, hogy a Google nem fényképezhet magasan elhelyezett kamerákkal: a lencséket úgy kell elhelyezni, hogy a virtuális látótér a magánterületekre ne adjon szélesebb körű betekintést, mint amit a gyalogos járókelő lát. A rögzített adatok harmadik országba, az Európai Unió területén kívülre történő továbbítását a magyar adatvédelmi szabályok csak a biztosi állásfoglalásban meghatározott valamennyi garanciális feltétel betartása esetén teszik lehetővé – szögezte le a biztos.

A Google egyelőre tanulmányozza Jóri András állásfoglalását. Amint a vállalat az IT café megkeresésére elmondta: megkapták az adatvédelmi biztos közleményét. „Továbbra is szorosan együtt fogunk működni a biztossal a Street View-val kapcsolatos kérdések megválaszolásában, de jelenleg nincs további bejelentenivalónk” – közölték szűkszavúan. A Google nem adott választ sem arra a kérdésünkre, hogy meg tud-e felelni (és szándékában áll-e megfelelni) az előírt feltételeknek, sem arra, hogy ha igen, mikor kezdi újra a magyarországi helyszínek fotózását.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása kizárólag a Google Street View számára végzett fényképezésre vonatkozik, és nem ejt szót egy másik, Jóri András által korábban szintén kifogásolt gyakorlatról , amelyet az amerikai vállalat a fényképezéshez kapcsolódóan végez: a wifihálózatok adatainak gyűjtéséről.

Azóta történt

Előzmények