Más fizetési rendszereknek is zöld utat ad a Google

Tesztbe kezdett a Google: a Spotify már saját appon belüli fizetési megoldást is használhat.

Az elmúlt években egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a fejlesztők és az óriáscégek az Apple és a Google vállalatokra, mert sérelmezik, hogy mindkettő „adót” gyűjt az alkalmazásboltjain keresztüli eladásokból, in-app vásárlásokból, miközben a platformok saját fizetési rendszerét kötelező használni.

Miután egyre több ország politikusai hatósági nyomást is gyakoroltak az óriásokra versenyellenes vádak kapcsán, a fejlesztők azt remélték, sikerül majd saját fizetési rendszerre váltaniuk, az alkalmazásbolti adó pedig a múlté lesz. Egyes régiókban (például Dél-Koreában) a hatóságok már kötelezték a vállalatokat az alternatív fizetési rendszerek szankciók nélküli engedélyezésére, ugyanakkor mindkét óriás kommunikációjából egyértelművé vált, hogy ilyen esetben is begyűjtik a szokásos díjakat, legfeljebb néhány százalékkal kevesebbet (bizonyos feltételek mellett pedig eleve alacsonyabb díjakat vonnak le egy ideje). Erre állítólag szükség van a platformok biztonságos üzemeltetése érdekében.

A Google, feltehetően a tovább erősödő hatósági nyomástól tartva most úgy döntött, tesztbe kezd. Ennek keretében a Google Play Áruházból letöltött Spotify appban már lehetőség van a Spotify saját fizetési rendszerét használni – a következő hónapokban több országban is elérhetővé válik ez az újítás.

A Spotify mellett kis számban, más fejlesztőket is bevonnak a tesztbe, így az appokba jöhetnek az alternatív fizetési rendszerek. A Google azt reméli, így megérheti, milyen méretekben, kategóriákban és országokban hogyan működnek a változtatások.

A Spotify szerint a teszt egy több éves megállapodás keretében indul el, erről többet nem közöltek. Ugyanígy nem tudni, hogy a Google milyen díjakat kér a teszt keretében. Az Apple a holland ügye kapcsán ugyanakkor számtalanszor hangsúlyozta, alternatív megoldások esetén is megtalálják a módját a vásárlások követésének, és levonnak minden díjat a fejlesztőktől.

Azóta történt

Előzmények