25 milliárd euróra perelik a Google-t Európában

A briteknél és a hollandoknál indul per a Google reklámpiaci gyakorlatai miatt, továbbá az EU elutasította a Google fellebbezését egy 4,1 milliárd eurót bírság kapcsán.

Lassan megszámlálhatatlan trösztellenes eljárás folyik az USA-ban és az EU-ban a Google ellen, illetve rengeteg jogvédő szervezet is kritizálja vagy pereli az óriást, különféle okok miatt.

A legújabb tétel a listán egy brit és egy holland per: a kiadókat képviselő Geradin Partners jogi cég 25 milliárd euróra pereli a Google-t annak tisztességtelen reklámpiaci gyakorlatai miatt.

Míg a felperesek kompenzációt követelnek az oldalak tulajdonosai és a hagyományos kiadók számára, addig a Google szóvivője szerint a per spekulatív és opportunista.

A Google-t érintő, utóbbi hetekben indult vagy indítandó perekről, vizsgálatokról hosszú listát lehetne még készíteni, de a cég számára egyik fájó pont, hogy az EU bírósága megerősítette: a Google visszaélt domináns helyzetével az Android kapcsán, ezért elutasítja a fellebbezését, és kötelezi a 4,1 milliárd eurós büntetés kifizetésére. Ez még egy 2018-as ügyből ered, amikor az EU versenyhatósága a Google-szolgáltatások Androidba csomagolása miatt büntette meg a céget. A Google ugyanakkor még egyszer fellebbezhet a luxemburgi Legfelsőbb Bíróságnál.

A Google állásfoglalása szerint az Android mindenki számára több választást teremtett, nem kevesebbet – és ezernyi sikeres üzletet támogat Európában és világszerte.

Azóta történt

Előzmények