Felismered, hol készült a kép?

A Google közölte, hogy Tobias Weyand vezetésével egy mérnöki team kifejlesztett egy neurális hálózatot (PlaNet), melynek az a feladata, hogy egy adott fényképről felismerje, hogy azt hol készítették.

A probléma megoldása nagyon nehéz, hiszen egy adott tájon gyakran igen kevés határozott tájékozódási, azonosítási pont van (esetleg sem ember, sem jármű, sem útburkolati jel stb.): lehet „akárhol” a világon.

Az adatbázisba egyelőre 126 millió, geolokációs adatokkal ellátott képet töltöttek fel, a Föld felszínét pedig egy 26 ezer régióból álló hálózatra osztották fel.

A hálózat eddig képes volt a képek 3,6 százalékát utca pontossággal meghatározni, 10,1 százalékát városszinten azonosította, 28,4 százalékuknál meghatározta az országot, 48 százalékuknál a kontinenst. Mindez elég sovány eredménynek tűnik (bár az emberénél már most is jobb a felismerési arány), ám a rendszert folyamatosan tökéletesítik.

Az érdeklődő felhasználók magukat is letesztelhetik egy 2013-ban debütált, svéd fejlesztésű, a Street View képeit felhasználó játékos oldalon, ahol két nehézségi fokozatban lehet megtippelni, hogy a véletlenszerűen feldobott képet hol készítették. A szoftver megmutatja, hogy hány kilométert tévedtünk, és pontozza a teljesítményünket.

Előzmények

  • Megszűnik a Picasa

    A Google Photos veszi át a helyét, a fókuszált fejlesztéssel jobb funkcionalitást és felhasználói élményt ígérnek.

  • Videószerkesztő alkalmazásgyártót vett a Google

    A Fly Labs négy programot készített, az elmúlt másfél évben 3 millió letöltést értek el. A funkciókat integrálják a Google Képekbe.

  • Google Aura Project

    Viselhető eszközökkel foglalkozik, a részletekről nem sokat tudni, de nyár óta így hívják a Google Glass utódját is fejlesztő részleget.