Megkezdődött a harc a Google Reader piacáért

Nagy port kavart a Google azon döntése, hogy a felhasználói szám folyamatos csökkenésére, a közösségi média térhódítására valamint erőforrásaik átszervezésére hivatkozva július elsejével lekapcsolja a legnépszerűbb RSS olvasót, a Readert. Úgy fest azonban, hogy mások még mindig látnak fantáziát az RSS protokollban, és a Google bejelentését követően szinte azonnal megindult a harc a még mindig népes olvasói tábor megszerzéséért.

A Feedly már aznap jelezte, hogy már egy ideje számított a Reader végére, és dolgoznak egy Normandy kódnevű projekten, ami a Google RSS olvasójának klónja lesz. Addig is arra biztattak mindenkit, hogy próbálja ki a Feedly-t. A gyors kommunikáció sikeresnek bizonyult, a program készítői pénteken közölték, hogy két nap alatt több mint félmillió Google Reader felhasználó csatlakozott a Feedly táborához, és a szolgáltatás zökkenőmentes fenntartása érdekében új szervereket helyeztek üzembe, valamint megtízszerezték a sávszélességet. A következő hónap során heti rendszerességgel fogják új funkciókkal bővíteni az olvasót, miközben fő céljuk a szolgáltatás fenntartása lesz.

Közben a Digg is beszállt a versenybe. Közleményük szerint már a hírt megelőzően is tervezték egy RSS olvasó elkészítését, de a munkának csak 2013 második felében álltak volna neki. A Google döntését követően viszont előrébb hozták a projektet, és egyből nekilátnak a feladatnak. Mivel tisztában vannak az előttük álló kihívás nagyságával, (ők is) arra kérik a Reader közösségét, hogy ötleteikkel, észrevételeikkel segítsék a fejlesztést. Terveik szerint nem csak az olvasót, hanem annak API-ját is pótolni fogják majd.

Addig is, a Reader alternatíváját keresők tehetnek egy próbát például a NewsBlur, NetVibes, The Old Reader olvasókkal.

Azóta történt

Előzmények