A Google enged, hogy elkerüljék a bírságot

Azt még nem tudni, hogy az európai hatóságok szerint az ár-összehasonlító oldal megfelel-e a kívánalmaknak, de a tapasztalatok szerint ilyen lépések után nő az engedékenység.

A Google az EU által megadott határidő előtt egy nappal, szeptember 27-én bejelentette, hogy a rekordbírság megfizetésének elkerülése érdekében csütörtök reggeltől változtatásokat hajt végre szolgáltatásaiban, hogy azok megfeleljenek az európai előírásoknak.

Az uniós versenyjogi hatóság azért szabta ki a rekordösszegű büntetést, mivel úgy látta, az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével azzal, hogy saját kereskedelmi szolgáltatásait előrébb, a versenytársakét pedig hátrébb sorolta a találatok között. A döntés értelmében a társaságnak 90 napon belül fel kellett hagynia a jogsértő magatartással, ha el akarja kerülni a további bírságokat – a határozatot a Google nemrég megfellebbezte.

A Google javaslatának lényege, hogy egy önálló felületen elérhető vásárlói ár-összehasonlító keresőprogramot hoznak létre. A vállalat szóvivője, Al Verney elmondta, hogy a Google olyan felület létrehozására tett javaslatot, amely más hasonló oldalakhoz hasonló módon a találati listában megjelenő valamennyi hirdetést a keresőoldal első lapján, annak tetején helyezi el a termék fényképeivel és árával együtt. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a javaslat megfelel az uniós bizottság elvárásainak azáltal, hogy Google Shopping néven elérhető szolgáltatása lehetővé teszi a versenytársai számára, hogy neveik feltüntetése mellett az ő találataik is megjelenjenek a Google keresési eredményeiben. A szolgáltatást az Európai Bizottság folyamatosan monitorozná, hogy megfelel-e az elvárásoknak.

A méltányosság érdekében a Google-tól külön entitásként működő szolgáltatás a vállalatcsoport részét képezi, ugyanakkor saját bevételeit felhasználja hirdetésekre, valamint a többi versenytársával együtt, velük megegyező módon vesz részt a reklámaukciókon – tette hozzá a szóvivő.

Azóta történt

Előzmények