Meg kell jelölni a Google autóit

Ha valaki nem akar feltűnni a Google Street View utcaszintű városfotóin, akkor meg kell adni a lehetőséget a számára, hogy elkerülje a felvételeket készítő autókat – mondja az olasz adatvédelmi biztos. Az ombudsman most arra kötelezte az amerikai vállalatot, hogy az egyrészt jól felismerhető módon jelölje meg a városok utcáit fotózó járműveket, másrészt legalább három nappal előre jelezze azok tervezett útvonalát. Az érintett települések – illetve nagyobb városok esetében a kerületek, utcák – listáját a cégnek nemcsak a weboldalán, hanem legalább két napilapban és egy helyi rádióadón is közzé kell tennie.

Az olasz adatvédelmi biztos szerint az a gyakorlat, amelyet a Google jelenleg folytat – hogy a fotózni tervezett városok neveit csak néhány órával az autók megérkezése előtt publikálja a weboldalán –, nem kielégítő, ezért a szigorítás. A vállalatnak 30 napja van arra, hogy felkészüljön az új előírások betartására, és ha ezt elmulasztja, bírságra számíthat.

A Google egyébként éppen a múlt héten ismerte el, hogy a felvételeket készítő autói a wifihálózatok feltérképezése közben szándékolatlanul személyes adatokat, köztük teljes e-mail üzeneteket, URL-eket és jelszavakat is rögzítettek. Korábban a cég hivatalosan csak annyit mondott: ezekből csak töredékeket gyűjthettek be a kocsik. Alan Eustace alelnök ennek kapcsán egy újabb blogbejegyzésben ígérte meg, hogy ezeket a lehető leghamarabb törlik, és újból elnézést kért a nem szándékos adatgyűjtésért. A menedzser szerint azóta számos olyan intézkedést vezettek be, amely a jövőbeni hasonló esetek elkerülését szolgálja.

Az olasz adatvédelmi biztos azt is megállapította, hogy a cég által végzett adatgyűjtésre és adatkezelésre a helyi adatvédelmi törvények vonatkoznak, ezért elrendelte, hogy a vállalat nevezzen ki egy olyan olaszországi képviselőt, akihez az állampolgárok fordulhatnak a jogaik védelme érdekében.

Azóta történt

Előzmények