Emberradír a Google Street View-hoz

A virtuális városi sétákat nyújtó Google-szolgáltatás jó ideje az adatvédelmi szakemberek kedvelt célpontja, s ennek egyik oka, hogy a fotósautó természetesen az utcákon, házakban lévő embereket is rögzíti – még akkor is, ha azok ezt nem nagyon szeretnék.

A probléma megoldására a Google már bevezetett egy szoftveres technológiát, amely többek között az arcokat is képes elhomályosítani az adatbázisba feltöltött képeken, de egy kaliforniai egyetemista most előállt egy olyan programmal, mely ennél is tovább megy: képes kitörölni az emberi alakokat, s a képszerkesztőkből már ismerős módszerrel a keletkező hiányt kiegészíti.

street view

Arturo Flores, a San Diegó-i Kalifornai Egyetem hallgatója és tanára, Serge Belongie júniusban egy konferencián mutatta be a technológiát, a szoftver alapváltozatát. A program még nem tökéletes (bizonyos mértékig szellemképeket hagy a törölt alakok után, illetve az olyasmi is gondot okoz, ha például egy kutyasétáltatót kivesznek, akkor a levegőben lógó póráz és a kutya ott marad), ám nagy előnye, hogy – a képszerkesztők manuális megoldásaival ellentétben – a korrekciót emberi beavatkozás nélkül, automatikusan hajtja végre.

A Google egyelőre nem kommentálta, hogy érdekli-e őket a fejlesztés.

Azóta történt

Előzmények