Németországban is nekiugrottak a Google Street View-nak

A Google újra vitába keveredett a Street View kapcsán, ezúttal Németországban, ahol az adatvédelem miatt aggódók nevében az adatvédelmi biztos kemény követeléseket támasztott a céggel szemben.

Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos gyakorlatilag egy 12 pontos, ma lejáró ultimátumot nyújtott be a Google-nak, melyben azt kifogásolta, hogy a cég fényképezési gyakorlata nincs összhangban a német törvényekkel. Ezek ugyanis általánosságban tiltják az emberekről és a tulajdonukról tudtuk nélkül készített felvételeket, kivéve a teljesen nyilvánvaló közösségi eseményeket, mint például a sportmérkőzések. A biztos kevésnek találja az arcok és rendszámok szoftveres elhomályosítását és – a többi német tartomány adatvédelmi képviselőjével egyetértésben – azt kívánja, hogy a Google feldolgozás után folyamatosan semmisítse meg az eredeti képeket és videókat.

Az amerikai cég helyi képviselője már reagált is az ultimátumra, s elmondta: valójában nem embereket akarnak megmutatni az alkalmazás segítségével, hanem tájakat, s előre jelezték honlapjukon, hogy mikor és merre járnak a fényképező autók, így azok számára, akik nem akarták, hogy házuk szerepeljen, megvolt a lehetőség, hogy ezt jelezzék. Egyébként a „homályosító" szoftver 99 százalékos hatékonysággal működik, ha mégis hibázik, akkor külön kérésre kézzel avatkoznak közbe. Stefan Keuchel az eredeti felvételek törlését elutasította, mivel – érvelt – ezekre vállalatának fejlesztési célokból szüksége van.

Caspar üdvözölte a nyilatkozatot, ugyanakkor kijelentette, hogy a biztosi hivatal emberei tovább vizsgálódnak, mivel a felvételek törlésének elutasítása elfogadhatatlan számára, de az Egyesült Államokba továbbított adatok sorsát már nem tudják ellenőrizni, s ez roppant aggályos, emellett a homályosítási gyakorlat sem megfelelő, mivel már több mint 300 panasz érkezett a Street View kapcsán a hivatalhoz. A vizsgálattal párhuzamosan tárgyalásokat is folytat a két fél.

A Google hivatalos blogjában Noam Ben Haim térképész reagált a Street View-t ért európai támadásokra, s amellett érvel, hogy az alapos előkészítő munkának, illetve a Google kompromisszumkészségének köszönhetően a fotózás és feldolgozás jelenlegi gyakorlata teljesen megfelelő.

Azóta történt

Előzmények