Görögország nem engedi be a Google Street View autóit

A Google nagyszabású vállalkozása, a nagyvárosok utcáin készült panorámaképek készítése, melyekből virtuális sétára alkalmas virtuális városokat hoznak létre, megérkezett Görögországba – ám a kormány egyelőre nem engedélyezi a kamerás autók cirkálását az államban. A déli ország adatvédelmi hivatala ugyanis részletes információkat kér az internetvállalattól arról, mennyi ideig tárolja majd a cég a rögzített felvételeket, és egészen pontosan milyen intézkedéseket tervez azért, hogy szavatolja a polgárok személyes adatainak védelmét.

„A Street View-t nem tiltották be Görögországban. Érkezett hozzánk egy kérés, mi pedig szívesen folytatunk megbeszéléseket a görög féllel. Habár a tárgyalások még folyamatban vannak, mi úgy véljük, a szolgáltatás óriási előnyöket nyújt mind a helyi, mind a külföldi polgárok számára, akik szívesen vennének részt egy virtuális túrán a megannyi látnivaló között” – írja a Google közleményében, majd hozzáteszi a már ismerős adatvédelmi fordulatot: „A cég rendkívül komolyan veszi a személyes adatok védelmét, éppen ezért alkalmazunk többféle technikát, például elmossuk a lefényképezett személyek arcát és kitakarjuk az autók rendszámtábláját.”


Parkolópályán


Jóri András, hazánk adatvédelmi biztosa lapunknak adott interjújában kiemelte, hogy szükséges lenne az európai adatvédelmi hatóságok állásfoglalásának harmonizálása a Street View ügyében. Nem tisztázott például az a kérdés, hogy mi a név- és rendszámadatok pontos sorsa, illetőleg személyes adatnak minősülhet-e egy épület. „A Street View mint jelenség azért fontos, mert egy profitorientált cég a helyi közösségek véleményét és a nemzeti jogokat figyelmen kívül hagyva, egyoldalúan kívánja újradefiniálni a magánszféra határait, ami elfogadhatatlan” – tette hozzá.

A Google autóinak tetejére szerelt speciális fényképezőgépek nem minden esetben tudtak nyugodtan dolgozni a múltban sem: az Egyesült Királyságbeli Milton Keynes egyik utcájának lakói áprilisban szabályosan feltartóztatták a felvételeket készítő autót és megtiltották annak behajtását a körzetbe.

Azóta történt

Előzmények