Mindannyian terminátorok lehetünk

A Google olyan szemüveg piacra dobását tervezi, amelyen keresztül környezetünkről plusz információkat tudhatunk meg - számolt be a projektről saját forrásaira támaszkodva a The New York Times. Ha eddig minden alkalommal rácsodálkoztunk a magában beszélő emberekre, akikről jobban szemügyre véve kiderült, hogy fejhallgatón keresztül telefonálnak, akkor a fekete szemüvegben furcsán forgolódó emberek látványa még jobban zavarba ejthet. A készülék a tervek szerint már idén a boltok polcain landol.

A szemüveg az úgynevezett kiterjesztett valóság (augmented reality) technikáját fogja alkalmazni: segítségével az elénk táruló térről, környezetről tudhatunk meg további információkat, emellett a készülék rendelkezni fog GPS-szel is, így úti célunktól való távolságunkról is tájékozódhatunk, illetve segítségünkre lehet, hogyha eltévedtünk. Azt is tudja majd, hogy ha az adott helyszínről ismerősünk – a Foursquare-hez hasonlóan - megjegyzést írt, szintén láthatóvá teszi számunkra. A szemüveg a tervek szerint Android operációs rendszerrel fog működni.

A Google-nál sokan már most játékokat terveznek a készülékre. A plusz információk így feltehetőleg egyéb alakokkal, környezeti objektumokkal egészülnének ki, a játékteret pedig a valóságos környezet alkotná. Mindenesetre elég megmosolyogtató elképzelni a felhasználókat, amint csak számukra látható tárgyakkal hadonásznak vagy csak a megfigyelő számára láthatatlan objektumokat kerülgetnek. Az viszont biztos, hogy a fejlesztők számára a lehetőségek kvázi végtelen tárházát nyitná meg a játékok piacán.

A koncepció szerint a szemüveg emellett rendelkezne egy arcfelismerő programmal, amely egyebek mellett lehetőséget nyújtana arra, hogy egy utcán szembejövő idegen felhasználóról megtudnánk, hogy hány közös ismerősünk van. Mindez persze személyiségjogi kérdések hosszú sorát nyitná meg: elég csupán arra gondolnunk, hogy egy készülékkel rendelkező rendőr hányszor állítana meg minket, ha valamelyik ismerősünk bűnügybe keveredne.

Hivatalosan a Google még nem adott ki egyetlen adatot sem a szerkezetről, azonban néhány alkalmazottjuk kiszivárogtatta az említett GPS-funkciót, valamint hogy a szemüveg széles sávú mobilinternet-elérhetőséggel és digitális kamerával rendelkezik majd.

Azóta történt

Előzmények