Teljesen megújultak a képek a Google Földben

A cég a Google Föld új, 6.2-es verziójának megjelentetésének idejére ütemezett be egy másik komoly változtatást is: megújították a képes adatbázist.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy újabb képek kerültek fel – ezt a cserét, a későbbi, illetve jobb minőségű képek feltöltését a vállalat folyamatosan végzi –, hanem azt, hogy az eddig nem egységes, rongyszőnyegként összeillesztett felvételek megjelenését egységesítették, így már nem toldozott-foldozott a megjelenítés, hanem egy valódi képnek tűnik.

Google Föld

Az eddigi „patchwork” annak volt köszönhető, hogy a Google sok forrásból szerzi be a feltöltendő képeket (hogy csak a legfontosabb két kategóriát említsük: vannak műholdas, illetve repülőgépről készült felvételek), így ezek minősége jelentősen eltér: mások a színek, más a kontraszt stb. Ezeket egymáshoz illesztik, ám roppant feltűnő, ahogy elütnek egymástól. Az egységesítést az elmúlt években többször megkísérelték, de sosem sikerült, mivel a változtatásokkal mindig jártak hátrányok, információveszteség. Ezt a gondot sikerült most megoldaniuk – igaz, nem mondják el, hogy technológiailag hogyan –, és az alkalmazásban most már egységes attribútumokkal rendelkező képek jelennek meg.

Az új, a 6.2-es változat legnagyobb újdonsága egyébként a Google+-integráció (ez gyakorlatilag a „Saját helyek” megoszthatóságát jelenti), emellett átalakították a keresési funkciót, mely most már úgy néz ki, akár a Google Térképben, és nagyjából ugyanazokat a lehetőségeket is kínálja. A változások teljes listája elolvasható a kiadási megjegyzésekben.

Azóta történt

Előzmények