Felvásárlással lesz magyar érdekeltségű fejlesztőközpontja a Google-nak

A LogMeIn maximális sikerként és elismerésként értékeli, hogy a világcég fantáziát látott technológiájukban.

A Google a hivatalos blogban jelentette be, hogy felvásárolják a LogMeIn egyik üzletágát, az IoT-megoldásokat fejlesztő Xivelyt. Az index.hu tudósítójának értesülése szerint a Google 50 millió dollárt (kb. 12 milliárd forintot) ad a fejlesztői csapatért és a szolgáltatásért. Mint a cikkszerző, Tóth Balázs fogalmaz: „Ezzel a tranzakcióval létrejön a Google első magyarországi fejlesztőközpontja, ahol egy 20-30 fős mérnökcsapat dolgozik IoT-megoldásokon.”

A Xively maga is felvásárlással jött létre: 2007-ben Usman Haque építészmérnök alapította meg Londonban a Pachube nevű vállalkozást és közösséget az IoT-re specializálva. Ezt a céget 2011-ben vette meg a LogMeIn, ekkor átnevezték Cosmra, majd kétéves felkészülés után – mely gyakorlatilag teljes újraírást jelentett – márkanevet váltottak, ekkor lett belőle Xively.

A szolgáltatás segítségével a vállalkozások komplex megoldásokat kapnak IoT-rendszereik megtervezésére, IoT-eszközeik menedzselésére, monitorozására, felhasználói kapcsolattartásra stb.

A Google a közleményében hangsúlyozza, hogy a Xively munkatársa által felhalmozott szakmai tudás kiváló kiegészítője és motorja lehet a saját szolgáltatásuknak, a Google IoT Core-nak.

„Jó volt látni, hogy a Google vezetői is azt mondják, hogy nagyon profi dolgot raktunk össze. Mégiscsak olyan híre van a Google-nak, hogy oda csak a legjobbakat veszik fel, és nekik a Xively úgy ahogy volt, kellett” – mondta el az index.hu-nak Láng András, a LogMeIn alelnöke, vezető mérnöke, aki részt vett az ügylet lebonyolításában, és aki arra is kitért, hogy hiába nagyszerű a Xively, ez a robbanásszerűen bővülő piaci szegmens már olyan nagy energiaforrásokat igényel, ha versenyben kívánnak maradni, hogy azt ők már nem képesek biztosítani, ezért döntöttek úgy, hogy inkább eladják.

Azóta történt

Előzmények