A Google köteles kiadni a YouTube felhasználóinak adatait a kiadóvállalatnak

A Viacom és a YouTube-ot birtokló Google harca újabb, igen fontos állomásához érkezett a múlt héten, amikor egy New York-i bíróság határozatában kimondta, hogy a Google köteles kiadni a médiacég számára a YouTube felhasználóinak adatait, vagyis az azonosítójukat, az IP-címüket, illetve a megnézett videók paramétereit.

Az ítélet a Viacom által indított nagyszabású per részeként született meg, melyben a kiadóvállalat (többek között a Paramount és az MTV Networks tulajdonosa) egymilliárd dollárt követel a Google-tól a szerzői jogok tömeges megsértése miatt. A döntés komoly felháborodást okozott a jogvédők körében, s először, mint általában az ilyen ügyekben, az Electronic Frontier Foundation (EFF) tiltakozott, akik törvénysértőnek, illetve az adatvédelem lábbal tiprásának tartják az ítéletet.

A Google kénytelen volt elfogadni a határozatot, szóvivőjük szerint keresik azt a módot, hogy eleget tegyenek kötelezettségüknek, de közben megőrizhessék felhasználóik anonimitását. A Viacom pedig azzal igyekezett a YouTube felhasználóit megnyugtatni, hogy nekik csak a szerzői jogi perekhez van szükségük bizonyítékokra, egyébként bizalmasan kezelik az adatokat, s nem az egyes személyek azonosítása a céljuk – ennek érdekében például felkérték az EFF-et is, hogy segítsék kidolgozni azt a módszert, mely biztosítaná, hogy a felhasználók adataival nem lehet visszaélni, s mely megtartja névtelenségüket (felmerült például annak a lehetősége, hogy az IP-címeket kódolva használnák fel, hogy ne lehessen a felhasználói neveket és a cím által azonosított gépeket egymáshoz rendelni).

A bíró egyébként komoly érvként használta a Google hivatalos blogjában februárban megjelent írást, amelyben Alma Whitten szoftverfejlesztő azzal nyugtatja meg az esetlegesen aggódókat, hogy az IP-cím egyéb, kiegészítő adatok nélkül a legtöbb esetben nem alkalmas a felhasználó azonosítására. Ezt az érvelést az EFF erősen vitatja: egyrészt mivel a törvény által védett, személyes adatnak tartják az IP-címet, másrészt pedig szerintük ez most nem a „legtöbb eset”, mivel rendelkezésre állnak egyéb, kiegészítő adatok is.

Catherine Lacavera, a Google jogásza elmondta az újságíróknak azt is, hogy ugyanakkor üdvözlik a bíróság azon döntéseit, amelyekkel elutasították a Viacom egyéb követeléseit: nevezetesen azt, hogy adjanak betekintést a YouTube keresőtechnológiájába, illetve hogy a kiadó megnézhesse a nem nyilvános YouTube-tartalmakat, a privát videókat is.

Szárnyra kaptak egyébként olyan találgatások is – belső információkra hivatkozva –, hogy a Viacom valójában nem kíván egy hosszadalmas, adatelemzést megkövetelő vizsgálatot, e lépésükkel a kártérítési összeg kifizetésére igyekeznek rászorítani a YouTube tulajdonosait.

Azóta történt

Előzmények