Meredek bírságot szabott ki az Invitelre a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnapi határozatában 200 millió forintos bírságot szabott ki az Invitelre. A hatóság megállapította, hogy a szolgáltató jogelődje, a Hungarotel Távközlési Zrt. 2002. július 24. és 2006. április 30. között szolgáltatási területén a kiskereskedelmi lakossági vezetékes hívásszolgáltatási és telefon-hozzáférési piacokon meglévő gazdasági erőfölényével visszaélve az új versenytársak piacra lépését indokolatlanul akadályozva, illetve a már piacon lévő versenytárs számára indokolatlanul hátrányos helyzetet teremtve korlátozta fogyasztói számára a közvetítőválasztást. A döntésről elsőként a HWSW számolt be.

Az ügyben a GVH korábban, 2006 végén már elmarasztalta a Hungarotelt, akkor 150 millió forintos bírságot állapított meg. A távközlési vállalat azonban a határozatot megtámadta a Fővárosi Bíróságnál, amely azt hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a versenyhivatalt. Az ítéletet később a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta.

A GVH ennek megfelelően új eljárást indított a Hungarotel ellen, mely időközben, 2007 tavaszán egyesült az Invitellel, és 2008-tól Invitel néven folytatta tevékenységét.

Az új, a bírósági ítéletben előírt szempontokat is figyelembe vevő vizsgálat végén a hatóság versenytanácsa ismét megállapította a jogsértést. A GVH határozata szerint a Hungarotel 2001-ben kialakított és bevezetett, illetve az azt felváltó, 2005. október 1-jétől 2006 áprilisának végéig hatályos díjcsomagja is korlátozta a közvetítőválasztásos szolgáltatást nyújtó versenytársak piacra lépését. A csomagok díjszabását ugyanis úgy alakította ki, hogy az előfizetőknek ne érje meg közvetítő szolgáltatót használni. A távközlési vállalat magatartása azáltal, hogy ellenérdekeltté tette saját előfizetőit közvetítő szolgáltató választásában, elrettentette a versenytársakat attól, hogy vállalják a piacra lépéssel járó nem jelentéktelen kiadásokat, ha pedig mégis beléptek a piacra, akkor jelentősen megnehezítette gazdasági helyzetüket.

Az újabb határozat ellen az Invitel 30 napon belül fellebbezést nyújthat be a Fővárosi Bírósághoz. Az IT café megkereste a vállalatot, amely azonban egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést.

Azóta történt

Előzmények

  • Optikai hálózatot épít Szegeden az Invitel

    A távközlési vállalat megfontoltan halad az új technológia bevezetésével. A dél-alföldi megyeszékhelyen most egy kisebb telepen vált elérhetővé a gyorsabb internet.

  • Az Invitel megszerezte a Fibernetet

    A szolgáltató ezzel a kábeles piacon is érdekeltté vált. A versenyhivatal előírásai miatt adták tovább a UPC-nek a felvásárolt hálózat harmadát.

  • Megszűnik a második tárcsahang

    A vezetékes telefonhálózatokon távolsági hívásoknál nem lesz többé második búgó hang. A vonalat jelző első tárcsahang viszont megmarad, noha arra sincs már szükség.

  • Megfontoltan építi optikai hálózatát az Invitel

    A szolgáltató először csak lakóparkokba vitte el a korszerűbb hálózatot, most a budapesti agglomerációra koncentrál. Ha lesz mobiltender, lehet, hogy elindulnak.