GVH-vizsgálat indult az iGO kapcsán

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap eljárást indított a Navon navigációs készülékeket forgalmazó Hungaro Flotta Kft., valamint a Nav N Go Kft. – tavaly december óta NNG Kft. –, a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft., az Euronics Kft., a Vöröskő Kft., a Bravotech Kft., a FŐFOTÓ Kft., a Speed Hungary Kft., az Extreme Digital Zrt., a Metro Kereskedelmi Kft. és az Office Depot Hungary Kft. ellen. A vizsgálat első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján feltételezhető, hogy a Nav N Go és a Hungaro Flotta egyes navigációs szoftverekre vonatkozóan határozott időre szóló kizárólagos forgalmazói megállapodást kötött egymással, amelyben a szoftverfejlesztő arra vállal kötelezettséget, hogy a szoftvereit adott időszakban csupán a Hungaro Flotta részére értékesíti viszonteladás céljából. A hatóság információi szerint hozzávetőlegesen egy évig a Nav N Go egyest navigációs szoftvereit kizárólag a Navon márkajelzésű termékekkel együtt lehetett megvásárolni.

A Hungaro Flotta termékeit a webáruházakban nem lehet olcsóbban megvásárolni, mint a kiskereskedelmi láncokban, szakkereskedésekben, valamint az érintett termékek fogyasztói árai egészen máshogy viselkednek, mint a konkurens termékeké, melynek hátterében valószínűsíthetően az áll, hogy a vállalkozások a tovább eladási ár rögzítésében megállapodtak – áll a GVH közleményében. E magatartás mögött elsősorban vélelmezhetően a Hungaro Flotta, illetve kiemelt kiskereskedelmi partnerei állnak.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették, az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására 6 hónap áll rendelkezésre, mely időtartam – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Nem ez az első eset, hogy a navigációs készülékek piaca a hivatal látókörébe került. 2009-ben ugyancsak árkartell miatt a GVH összesen 103 millió forint bírságot szabott ki a Mitac GPS-készülékeket hivatalosan forgalmazó és kiskereskedelmi tevékenységet is végző LCP Systems Kft.-re, valamint a termékeket nagy- és kiskereskedelmi forgalomban értékesítő vállalkozásokra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NNG

Azóta történt

Előzmények