Több mint tíz évet kapott a hírhedt hacker

Az angol fiatalember majd mindent kipróbált, amivel illegálisan lehet pénzhez jutni a kibertérben.

Egy angliai bíróság a múlt hét közepén 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a 26 éves férfit, aki saját bevallása szerint is szinte az összes létező kiberbűncselekményt elkövette: Grant Westet vállalkozások szervereinek feltörésével, bankkártyák adatainak ellopásával, adathalász kampányok futtatásával, lopott pénzügyi személyes adatok kereskedelmével, bűnszervezetben elkövetett csalással, különböző, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel, illetve hackelési, kibertámadási tanácsadással vádolták meg. A bíró ítélethirdetéskor hangsúlyozta a bűncselekmények számosságát, valamint kitért arra is, hogy mintegy másfél millió fontnyi kriptovalutára nem akadtak rá.

Grant West
[+]

A nyomozás megállapította, hogy a Courvoisier nicket használó West 2015 márciusában kezdte meg kereskedelmi tevékenységét a darknet weboldalain, és több mint 47 ezer végrehajtott tranzakciót tudtak rábizonyítani. Adatszerzésre többek között egy jól ismert eszközt, a brute force támadások kivitelezésére alkalmas Sentry MBA-t használta.

Sentry MBA
[+]

Kétéves nyomozás után Westet végül tavaly szeptemberben tartóztatták le egy első osztályú vasúti kocsiban, utazás közben – a letartóztatás idején a férfi éppen az egyik dark netes oldalon volt aktív. Őrizetbe vétele után házkutatást tartottak nála, és többek között lefoglaltak egy SD-kártyát, melyen mintegy 63 ezer kártyarekord volt található, 78 millió e-mail cím jelszavakkal együtt (ezeket kb. 500 cégtől szerezte meg), de találtak egy fél kiló kannabiszt is, 25 ezer fontnyi készpénzt, illetve 500 ezer fontnyi bitcoinra is ráakadtak – a rendőrség közölte, hogy ez volt az első alkalom, hogy kriptovalutát foglaltak le.

Azóta történt

Előzmények