A netes alvilág nagyágyúit kapcsolták le a hatóságok

A nyomozók szerint a letartóztatott kiberbűnözők irányították a darknet mintegy negyven százalékát.

A hírportálok még július 16-án számolhattak be arról, hogy az ukrán nemzetbiztonság és az FBI közös akciójában olyan hackereket vettek őrizetbe, akik 2007 óta tevékenykedtek az internet sötét bugyraiban, a csoport kiterjedt és sokszínű bűnözői tevékenységet folytatott, és a nyomozók állítása szerint a globális „darknet” nagyjából negyven százalékát tartották irányításuk alatt.

Most több részlet is publikus lett. A nyomozás eredményei szerint a csoportot egy odesszai férfi, Mihail Ritikov alapította, aki Moszkvában szerzett hacker-tapasztalatokat a 2000-es évek elején. 2007-ben „alapította meg vállalkozását”, melynek fő tevékenysége az volt, hogy ukrajnai bázissal, a darkneten, rejtőzködve hacker-eszközöket kínált bárkinek a világon, aki hajlandó volt fizetni érte. A hatóságok már ekkor felfigyeltek rá, Ukrajnában is, Oroszországban is, az USA-ban is, és törölték, amit lehetett, de Ritikov csoportját nem lehetett megállítani: kirúgták őket valahonnan, de akkor máshonnan folytatták.

Idővel hatalmas vállalkozássá nőtte ki magát a kezdeményezés, a tíz fő ukrán menedzser mellett több tucat képviselőjük volt szerte a világban, és sok ezer érdeklődő vette igénybe a szolgáltatásaikat – például a ZeuS vírus kifejlesztője, Jevgenyij Bogacsev is, aki jelenleg is szerepel az FBI körözési listáján.

A terjesztés természetesen a darknet jellemzőit kihasználva folyt: zárt fórumokon és speciális weboldalakon keresztül, szoftvereiket Libanonban, Irakban, Iránban, Németországban, Panamában stb. tárolták saját szervereken adatközpontokban, de a központi irányítás egy lakatlan, be nem fejezett házban volt Odessza közelében. E saját lifttel is rendelkező házba titkosított távközlési csatornákat telepítettek.

Az ukrán nyomozás vezetője szerint a gondosan megtervezett razzia során közel 150 szervert foglaltak le, valamint egy tökéletesen megalkotott infrastruktúrát számoltak fel: adatközpont, automatikus biztonsági mentést szolgáló eszközök, különösen nagy kapacitású internetkapcsolatot biztosító rendszert – saját energiaellátással is rendelkeztek, pl. generátorokkal, melynek kialakítása becslések szerint legalább 700 ezer dollárba (kb. 200 millió forintba) kerülhetett. A hatóságok sok száz terabájtnyi adatot tartalmazó adathordozókat foglaltak le, de ezek jó része erős titkosítással rendelkezik.

Előzmények