Hazánkban járt az Intel vezére

Magyarország a közép-kelet-európai régió egyik vezetője a technológiai fejlődés terén, ám versenyképességének javítása érdekében elengedhetetlen a természettudományos oktatás és az infokommunikációs infrastruktúra fejlesztése – mondta Craig Barrett a Corvinus Egyetemen tartott tegnapi előadásában. Az Intel májusban leköszönő elnök-vezérigazgatója szerint hazánknak jelentősen többet kellene költenie – a jelenlegi évi mintegy 1 millió dollárnál – kutatás-fejlesztésre. (Az Intel ennek az összegnek ötszörösét fordítja e célra.)

„Magyarország versenyképessége elsősorban a jól képzett munkaerőnek köszönhető, azonban az ország számára szükséges, hogy további befektetésekkel segítse a képzést, valamint az új és innovatív ötletek továbbfejlesztését” – hangsúlyozta a vállalatvezető.


Fotó: IT.News.hu

Barrett külön kitért a széles sávú internet-hozzáférést a gyéren lakott, vezetékes hálózatokkal csak költségesen „behálózható” vidékek számára biztosítani képes WiMax vezeték nélküli technológia előnyeire is. Ez az Intel által propagált vezetékmentes megoldás viszonylag nagy sebességű adatátvitelt nyújt a ma leginkább elterjed Wi-Fi-nél jelentősen nagyobb – 48 kilométeres – hatósugárban. A technológiát jelenleg Magyarországon két területen tesztelik.

Előadása után az Intel-vezér találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akivel megállapodott Győr digitális várossá alakításának közös támogatásáról. A tervek szerint a győri projekt lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat vezeték nélküli, széles sávú technológiák által biztosítsa a lakosság biztonságát, illetve segítse a tömegközlekedést, a közművek működését és a turizmust. Barrett a sajtó kérdésére válaszolva elmondta: az Intel egyelőre nem tervez jelentősebb befektetést hazánkban.

A nap végén a cégvezető részt vett egy az Intel magyarországi irodája 10 évvel ezelőtti megnyitásának alkalmából rendezett díszvacsorán.

Azóta történt

Előzmények