Hetven év felettieknek nem adunk ADSL-t

Hetven év felett az emberek annyira elbutulnak, hogy képtelenek megérteni egy internetszolgáltatási szerződést – ezt a céges szabályt követve utasította el egy idős ügyfele kérelmét egy brit távközlési szolgáltató. A Daily Mail beszámolója szerint a 75 éves Shirley Greening-Jackson a Carphone Warehouse telefonos és internet-előfizetést kombináló TalkTalk csomagját szerette volna megrendelni, amikor az asztal másik oldaláról közölték vele: erre csak akkor van esélye, ha egy fiatalabb rokonát is magával hozzá, aki elmagyarázhatja neki a szerződés kisbetűs részét.

„Igencsak felkaptam a vizet. A fiatalember azt mondta: »Sajnálom, ön idősebb 70 évesnél. Ez a céges szabályzat, 70 év felettiekkel nem köthetünk szerződést.« Később egy fiatal nő elmagyarázta, hogy a cég szabályzata szerint a 70 év felettiek jó eséllyel nem képesek felfogni a szerződés tartalmát” – mesélte a lapnak az asszony, aki tavaly Kínában járt, az idén pedig Oroszországba készült. „Nemrég töltöttem ki az oroszországi utazáshoz a vízumkérelmemet. Erre ez az ember azt mondja nekem, hogy nem fogok megérteni egy egyszerű – tényleg egyszerű – űrlapot. Ez nyilvánvalóan életkor miatti diszkrimináció” – tette hozzá.

Az ügy akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a múlt héten a Radio 4 brit rádióadó You and Yours című műsora beszámolt róla. Az adásban a Carphone Warehouse képviselője elismerte, hogy valóban létezik a 70 év fölöttiekre vonatkozó szabály. Azért vezették be, mert korábban számos panasz futott be hozzájuk olyan ügyfelektől, akik nem voltak tisztában a szerződési feltételekkel. Az ügyfélszolgálatos saját belátása szerint dönthet arról, hogy alkalmazza-e a szabályt – magyarázta.

Paul Burstow (44) liberális demokrata képviselő, a brit parlament idősek ügyeiért felelős bizottságának elnöke „durva sértés”-ként aposztrofálta a cég által alkalmazott gyakorlatot. „Nonszensz azt feltételezni, hogy a 70 év felettiek képtelenek átlátni egy ilyen csomagot, kiváltképp abban az időszakban, amikor az idősebbek egyre fogékonyabbak az internet iránt.”

A jövő hónapban kerül a brit parlament elé az a törvénycsomag, amely gátat szab az életkor szerinti hátrányos megkülönböztetésnek a munkahelyeken. Az idősek érdekeit képviselő szervezetek azonban az eset kapcsán a korosabb fogyasztókra is kiterjesztenék a jogszabályi védelmet.

Azóta történt

Előzmények