Hiába az AI-őrület, a befektetők óvatosak

Az amerikai startupokba 30 százalékkal kevesebb befektetés áramlott 2023-ban, az AI-őrület ellenére is.

Az amerikai befektetők 170,6 milliárd dollárt pumpáltak 2023-ban startupokba, ami éves szinten közel 30 százalékos csökkenést jelez – miközben a cégek értékeléseit továbbra is jelentősen lentebb húzzák. Ezt derítette ki a PitchBook elemzése.

A trend annak ellenére alakult így, a befektetők megaüzletekért és AI-őrületért rajongtak, pedig 2021-ben még 348 milliárd dollárt öntöttek startupokba. Tavaly viszont így is minden harmadik befektetett dollár AI-startupba került, ami jól mutatja, milyenek most a piaci viszonyok.

A befektetések 10 százalékát az OpenAI és az Anthropic tették zsebre tavaly, ami nem is ártott nekik, mivel az LLM-tréningezés drága művelet.

Egyre jellemzőbb, a tőkebevonás alacsonyabb cégértékelés mellett jön létre, ami fokozza a cégérték-resetelős trendet. Az AI-cégek viszont így is prémium összegek mellett működnek, mondják az elemzők. Az 1 milliárd dollárnál többet érő unikornisok zöme pedig idén újra tőkét vonna be, mert elhasználja a pénzeket.

A kockázati tőkebefektetők állítólag tavaly az év közepén 270 milliárd dollárnyi szabad forráson ültek, de az ő tőkebevonásuk is lassul, csak 67 milliárd dollárt szereztek, ami 60 százalékos éves visszaesés és 6 éves mélypont. Emiatt egyesek szerint mindenki kevesebb pénzre számíthat.

Azóta történt

Előzmények