Vajon beleszól a választásokba a ChatGPT?

Egy blogbejegyzésben igyekszik eloszlatni a félelmeket az OpenAI: sokan ugyanis attól tartanak, hogy számos választást befolyásol majd a ChatGPT idén.

Az OpenAI egy olyan blogbejegyzést tett közzé, amelyben szeretné eloszlatni az emberek félelmeit: sokan ugyanis attól tartanak, hogy az AI és a ChatGPT is befolyásolják majd a választásokat. A kérdés égető, a világ számos országában 2024-ben lesznek a választások.

Nem csak az OpenAI megoldásaitól kell persze tartani, de a ChatGPT és a DALL-E is piacvezetőnek számít: előbbi az emberi írást képes hitelesen utánozni, utóbbival deepfake tartalmak alkothatóak.

A választások és az AI kapcsán az OpenAI saját vezérigazgatója, Sam Altman is aggódik, erről már májusban is beszélt az amerikai törvényhozók előtt.

Az OpenAI ezért az USA-ban együtt dolgozik egy szervezettel, ami a hatékony demokratikus folyamatokért munkálkodik. Ha valaki a választásokról tesz fel bizonyos kérdéseket, azt átirányítják a CanIVote.org oldalra.

Igyekeznek nyilvánvalóbbá tenni továbbá, ha egy tartalmat a DALL-E generált, és cr ikont tennének az AI-generálta képekre. Dolgoznak rajta, hogy a képek módosítása után is azonosíthatóak legyenek a generált tartalmak.

Kiemelik, hogy az irányelveik tiltják a technológia olyan irányú használatát, amely visszaélésekhez vezet. Nem szabad például lebeszélni valakit a választásról chatbotokkal vagy valós személynek kiadni egy chatbotot. Valódi emberekről is tilos képeket generálni a DALL-E segítségével. Azzal azonban gondban van a cég, hogy irányítsa, mi is történik éppen a platformjain. Számos szakember sikeresen hozott létre például ismert amerikai politikusokról deepfake tartalmakat, kísérleti jelleggel.

Azóta történt

Előzmények