Hitleren röhög a YouTube


Hitler ül a vécén, és közben Churchillre panaszkodik – ezt látjuk a YouTube videomegosztó oldalra feltett animációs filmen, s mindez némi politikai vihart támasztott Németországban.

Walter Moers rajzoló, aki képregényszerű történeteivel már hírnevet szerezett magának, most úgy tűnik, a folyton a zsidóktól rettegő frusztrált kisember Hitler eddig sikert aratott figurájának animációs változatával némelyek szerint átlépett egy határt. A híradások szerint az interneten már slágerré vált kisvideón néhány neves német zsidó személyiség megbotránkozott. Véleményüket tükrözi, ahogyan Ralph Giordano zsidó író Moer filmje ellen felemelte szavát: „Ezen a módon nem lehet az embereket a holokauszt atyjától elrettenteni.” A film megjelenésének köszönhetően az RTL2, a ProSieben, az MTV és a Viva tévécsatornák megtagadták a Jamba nevű, csengőhangokkal üzletelő cég hirdetéseinek leadását, mert ez a vállalkozás Moer kisfilmjét is kínálja telefonra letölthető változatban. A Jamba szóvivője erre azt válaszolta, hogy a bojkott ellenére a film az öt legnépszerűbb letöltött anyag közé tartozik, s cége tagadja, hogy a videó bármi más lenne, mint szatíra.


A gumikacsák beszólnak

A videón (címe: A bunker – Gubbasztok a bunkeremben), mely a zenei klipek stílusát követve készült, Hitler szerepel 1945-ben, bunkerje fürdőszobájában, amint azon mérgeli magát, hogy elvesztette a háborút. A film egyik jelenetében ül a vécén, és német szleng kifejezéseket használva énekli: „A 2. világháború nem volt valami jó móka. A bombák nem Angliára hullottak, helyette Németországot pusztították. Senki sem figyel rám, mindenki azt csinál, amit akar, és mindennek Churchill az oka. Ez fáj!”

Ezek után Blondie nevű juhászkutyájával együtt bemászik a fürdőkádba, ahol idióta kis hitlerbajuszos gumikacsák énekelnek tovább: „Adolf, te vén náci disznó, há’ nem látod, hogy ideje feladni?”

A film alkotója, Moers a kritikákra tömören válaszolt: „Hogy megtehetjük-e mindezt? Meg kell tennünk.”

Lea Rosh, a berlini holokauszt-emlékmű egyik szorgalmazója úgy nyilatkozott, hogy szerinte ez a téma nem alkalmas a viccelődésre. Ezzel szemben Henryk M. Broder zsidó publicista úgy véli, hogy a film kiváló módja egy becsontosodott nézet felülvizsgálatának: „Hitler egy tömeggyilkos volt – ezt mindenki tudja, ez nem kérdés. Ám a film csodálatosan mutatja meg, hogy a németek egy szerencsétlen, szánandó, fecsegő pojácában hittek. Ez király.”

Azóta történt

Előzmények