Hódít a távmunka

Jól vizsgázott a HumanSoft Kft.-nél a tavaly októberben bevezetett távmunkarendszer. A vállalat 2005-ben először pályázta meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ által kiírt, a "Távmunkahelyek létesítésének támogatására" vonatkozó pályázatot, amelyen augusztusban 11,8 millió forint támogatást nyert. Ezután a HumanSoft 5 munkakörben, 22 munkatársnak ajánlotta fel a távmunka lehetőségét, amelyet a HR igazgatóval történő egyeztetések után a munkatársak pozitívan fogadtak. Mostanra a cég teljes létszámának 15 százaléka dolgozik távmunkában, és terveik szerint – a fokozatosság elvét szem előtt tartva – további munkatársakat szerveznek ki hosszútávon.

Az Egyesült Államokban a lakosság 30 százaléka távmunkás, Európában az arány ennek fele. Magyarországon ugyanakkor – bár egyértelmű növekedés várható – jelenleg csupán a munkavállalók 2 százaléka dolgozik otthonából. (2005-ben összesen 123 pályázó 772 távmunkahely létrehozására 388 millió forintot nyert el hazánkban.) Pedig a távmunka rendszerének hatékony kialakítása jelentős megtakarítást eredményezhet egy vállalat életében azáltal, hogy csökkennek az üzemeltetési költségek (irodabérlet, parkolás, berendezések, rezsiköltség).

A HumanSoft a távmunkások számára megemelte a mobiltelefonhoz és az otthoni ADSL-hez nyújtott támogatás keretét, valamint a vagyonbiztosítás mértékét. A támogatás összegéből ezen felül dolgozónként további 50 ezer forintot biztosított a cég a szükséges informatikai, jogi és ergonómiai képzésekhez, valamint egy időgazdálkodási tréninghez. A HumanSoft a távmunka lehetőségét motivációs eszköznek is tekinti az újonnan felvett munkatársak számára, amely ugyan nem adott automatikusan minden munkakörben, de bizonyos esetben választható és ösztönzőerő lehet.

"A fokozatosság elvét követve szeretnénk kiszervezni további munkatársakat, így például a szolgáltatás üzletág eddig nem távmunkában dolgozó munkatársait. A változás 2 éven belül a cég 30 százalékát érintené, ez körülbelül 10 százalékos megtakarítást jelentene hosszútávon" – mondta Illés Antal, a HumanSoft Kft. ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

Előzmények