Megint kirúgta vezérigazgatóját a HP

Megszabadul egy hónappal ezelőtt radikális átalakításokat bejelentő vezérigazgatójától a Hewlett-Packard – vált tegnap bizonyossággá a héten szárnyra kapott híresztelés. Az alig 11 hónappal ezelőtt kinevezett Léo Apothekert egy celebritásnak számító, politikusi ambíciókat dédelgető milliárdos üzletasszonyra cserélte le a láthatóan identitászavarral küzdő óriásvállalat igazgatótanácsa.

Ismét nő a HP élén

Meg Whitman (Fotó: Max Morse, CC)
Meg Whitman (Fotó: Max Morse, CC)

Az új vezér, Meg Whitman 1998 és 2008 között az eBay elnök-vezérigazgatója volt. Az internetes aukciósház az irányítása alatt nőtt egy néhány tucat alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatból piacvezetővé, egy több mint 17 ezer fővel működő és évi közel 10 milliárd dolláros árbevételt termelő multivá. Az utolsó évek mérlege azonban nem volt makulátlan: Whitman nem tudott gyógyírt találni a növekedés lassulására, és a profilidegen Skype felvásárlása sem bizonyult sikertörténetnek.

A most 55 éves Whitman – aki a Forbes szerint 1,3 milliárd dolláros vagyonával a szövetségi állam negyedik leggazdagabb asszonya – az eBay után politikusként próbált szerencsét: tavaly republikánus színekben sikertelenül indult Kalifornia kormányzói székéért. Azt, hogy politikusi szónoki tehetsége nem kopott meg a vereség ellenére sem, mutatja az a nyilatkozata, melyet a kinevezéséről szóló hivatalos sajtóközlemény idéz: „Megtiszteltetés és nagy öröm számomra, hogy a HP-t én irányíthatom. Hiszem, hogy a HP-ra szüksége van a Szilícium-völgynek, Kaliforniának, az országnak és az egész világnak.”

A piacnak azonban ez egyelőre kevés: tegnap a kinevezés hírének kiszivárgását követően ugyan 7 százalékkal emelkedett a HP papírjainak árfolyama, de a nap folyamán e növekedés gyakorlatilag teljesen elpárolgott, ahogy kezdtek feltorlódni az új vezető kompetenciájával kapcsolatos kételyek. Mert Whitman semmiféle tapasztalattal nem rendelkezik a nagyvállalati informatikában, amelyben a HP utazik, és bár vezetői tapasztalatait senki nem vonja kétségbe, az eBay és a HP nem egy súlycsoport (utóbbi éves árbevétele 14-szerese az aukciós oldalénak).

E felvetésekre a vezérigazgató asszony így válaszolt: „Azért egy nagyvállalatot vezettem, még ha nyilvánvalóan nem is olyan nagyot, mint a HP, de mégis csak egy igen nagy vállalatot. És noha nincs sokéves tapasztalatom a nagyvállalati informatikában, rengeteg szoftvert vásároltam. A Szilícium-völgyben én voltam az egyik legnagyobb vállalati vásárló.”

Nem hisznek benne

Az elemzők egy része úgy látja, a HP igazgatótanácsa – mely egy év alatt két vezérigazgatótól is megszabadult – ismét elhamarkodottan döntött. Többen felidézik, hogy Whitman válságmenedzserként korábban nem vált be: 1995-ben az FTD virágküldő hálózat vezetését bízták rá azzal a feladattal, hogy állítsa növekedés pályára a gyengélkedő társaságot. Az üzletasszony azonban nem töltötte ki ötéves megbízatását, két évvel a kinevezése után felállt, beismerve, hogy a vállalatot nem tudja rendbe tenni.

Whitman első interjújában most elődje stratégiájának folytatását ígérte. Mint mondta: az Apotheker által augusztus 18-án bejelentett lépéseket végrehajtják, nem állnak el a brit Autonomy 10 milliárd dolláros felvásárlásától, és megvizsgálják a PC-üzletág működésének lehetőségeit. Ez utóbbi sorsáról az év végéig döntenek – ígérte.

A HP igazgatótanácsának elnöke, Ray Lane szerint Whitmannak megvannak azok az erényei, melyekre a vállalatnál most szükség van: kiváló operatív, vezetői és kommunikációs készségekkel rendelkezik. Apotheker ezekben nem jeleskedett. Irányítása alatt a vállalat nem tudta teljesíteni a pénzügyi célkitűzéseit, és a radikális átalakítások kommunikációja is elhibázott volt.

A most 58 éves német menedzser, aki tavaly az SAP éléről volt kénytelen távozni, legalább 7,2 millió dollár végkielégítéssel vigasztalódhat. Ha ehhez a fizetését és az egyéb juttatásokat hozzáadjuk, az elmúlt 11 hónapos munkájáért közel 35 millió dollárt tehet majd zsebre.

A HP részvényárfolyama az idén közel megfeleződött. A vállalat piaci értéke az egyébként sikeres, de egy zaklatási botrány miatt lapátra tett Mark Hurd vezérigazgató két évvel ezelőtti távozása óta 60 milliárd dollárral amortizálódott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények