Az SAP menesztett vezére irányítja a HP-t

A Hewlett-Packard igazgatótanácsa tegnap kinevezte az augusztusban – egy szexuális zaklatási vád kapcsán indult belső vizsgálatot követően – váratlanul menesztett Mark Hurd vezérigazgató utódját. Nem kis meglepetést okozott, hogy az informatikai nagyvállalat nem belső embert választott a posztra, hanem az SAP éléről az év elején kirakott Léo Apothekert tette meg első emberévé. A bejelentést követően a HP-részvények árfolyama közel 3 százalékkal csökkent.

Az elemzők megosztottak a döntés értékelésében. Az egyik csoport azt mondja: a szoftveriparban komoly tapasztalattal rendelkező Apotheker alkalmas ember lehet a HP azon stratégiájának a kibontására, mely az alacsony nyereséghányadú hardverbiznisz helyett a vastagabb profitot ígérő szolgáltatási és szoftverszegmensekre helyezi a hangsúlyt. A most 57 éves német menedzser karrierje java részét az SAP AG-nál építgette, több mint húsz éven át dolgozott a német vállalatnál, melyet 2008 áprilisától Henning Kagermann-nal közösen, majd tavaly májustól egyedül irányított. Vezérigazgatói megbízatását azonban az SAP felügyelőbizottsága az idén nem hosszabbította meg.

Léo Apotheker
Léo Apotheker

Az elemzők másik csoportja szerint éppen ezért nehezen védhető a HP választása, hiszen – mondják – Apotheker rövid regnálása idején nem futott az SAP szekere, ráadásul a vezérigazgató a szolgáltatási díjak emelésének (távozása után elvetett) tervével számos ügyfelet magára haragított. De nemcsak az ügyfelekkel gyűlt meg a baja. Egy a menesztésekor készített belső felmérés szerint a cég mintegy 50 ezer alkalmazottjának csupán a fele bízott a felső vezetésben, míg egy évvel korábban ez az arány még 75 százalék volt.

Tény ugyanakkor, hogy az öt nyelven folyékonyan beszélő Apotheker a gazdasági válság idején, nehéz helyzetben vette át a gyeplőt, és népszerűségét a vállalatnál a kényszerű költségcsökkentések, elbocsátások is amortizálták. Azt mondják róla, hogy széles látókörű, éles eszű vezető. Érdemei között említik az SAP legnagyobb akvizíciójának, a Business Objects 7,5 milliárd dollár értékű felvásárlásának a levezénylését.

„Léo olyan stratégiai gondolkodó, aki rajong a technológiáért, széles körű globális tapasztalattal és nagy operatív fegyelemmel rendelkezik, mi pedig pontosan ezt várjuk egy vezérigazgatótól” – magyarázta az AP-nek az igazgatótanács egyik tagja.

A november 1-jén hivatalba lépő Apotheker a sajtónak azt mondta: a munkáját informálódással kezdi majd, és nagyban kíván támaszkodni a HP jelenlegi vezetőinek a segítségére. „A HP termékportfóliója olyan széles, hogy képtelenség mindent ismerni és mindnek a szakértője lenni” – fogalmazott.

A vállalat egyben bejelentette, hogy Ray Lane-t nevezi ki az igazgatótanács elnökévé. A 63 éves Lane jelenleg egy befektetési társaság partnere, de korábban az Oracle operatív igazgatója volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP
  • HP

Azóta történt

Előzmények