Háború tört ki a HP és az Oracle között Mark Hurd miatt

Szinte borítékolható volt, hogy a HP nem hagyja szó nélkül, ha az Oracle alkalmazza a cégtől augusztus elején sokak által vitatott indoklással elbocsátott csúcsmenedzsert, Mark Hurdöt. A várakozások beigazolódtak, ugyanis a HP polgári pert indított volt vezérigazgatója ellen.

Az eljárás indoka kézenfekvő: a HP azt állítja, hogy az egy hónapos munkanélküliség után a versenytársnak is tekinthető Oracle-höz igazoló Hurd olyan információkkal rendelkezik, melyek megosztásával sértheti a HP gazdasági érdekeit, és – ahogy ez egyébként megszokott – az Oracle új elnöke olyan szerződést írt alá annak idején, mely kizárja, hogy ilyen módon dolgozzék egy konkurens cégnél: „Mark Hurd elfogadta és aláírta azt a szerződést, mely kötelezi őt a HP üzleti titkainak és bizalmas információinak megőrzésére. A HP szándéka, hogy érvényesítse a szerződés e pontjait” – áll a vállalat közleményében. A cég úgy véli a kereset szerint, hogy hiába fizettek készpénzben és részvényben hatalmas összeget az elbocsátáskor, fennáll annak a veszélye, hogy Hurd bizalmas információkat oszt meg új munkaadójával. Az elnökként dolgozó volt vezérigazgató az Oracle eladásokért felelős csúcsvezetője lett, ezért a HP szerint friss információival (például a közeljövő üzleti terveinek, a versenytársakkal kapcsolatos HP-projektek ismertetésével) jogosulatlan előnyökhöz juttathatja a konkurens vállalkozást.

hp-oracle

Hurd a HP-nál minden év februárjában aláírt egy titoktartási szerződést, mely szerint abban az esetben, ha távozik a cégtől, egy évvel korábban kell ezt a szándékát jeleznie (az ilyen kikötések elterjedtek és teljesen elfogadottak, bár épp Kaliforniában, a technológiai ipar egyik fellegvárában a bíróságok az ilyen kikötéseket a helyi, a szabad versenyt támogató szabályozások miatt nem szokták érvényesnek tekinteni). A HP szerint Hurd ezt mindenképp megsértette, ráadásul gyakorlatilag egyeztetés nélkül hagyta ott régi munkahelyét. A vállalat ezért azt kéri a bíróságtól, hogy akadályozzák meg, hogy Hurd munkába állhasson az Oracle-nél, illetve kérik egy független szakértő kijelölését, aki figyelemmel kíséri pályafutását, hogy vajon betartja-e az önként vállalt kötelezettséget.

Az Oracle nevében Larry Ellison vezérigazgató szűkszavúan és hűvösen reagált a keresetre: „Az Oracle hosszú ideje fontos partnerként tekint a HP-ra. Az Oracle és Mark Hurd ellen indított perrel a HP teljes mértékben semmibe veszi együttműködésünket, közös ügyfeleinket, valamint saját részvényeseit és dolgozóit. A HP vezetése e lépéssel valójában lehetetlenné teszi, hogy az Oracle és a HP folytassa együttműködését és közös munkáját az IT-piacon”.

Azóta történt

Előzmények